Hlavní obsah

Šmídová přes trpký pocit se Sundbyovou mluví

ATÉNY

Hořkost zůstává, ale zášť či touhu po pomstě Lenka Šmídová vůči Norce Siren Sundbyové necítí. Vítězka olympijského závodu dosáhla diskvalifikace české soupeřky ze šesté jízdy, když ji nařkla z úderu ráhnem do hlavy a ztížila tak Šmídové cestu za historickým stříbrem.

Článek

"Neměla žádný šrám ani svědkyni incidentu, přesto jí uvěřili. Pro mne to ale bylo poučení, že na olympiádě se vede boj všemi prostředky. Naučila jsem se tu, že se volí různé, i nefér způsoby. K tomu já se nesnížím, ale se Sundbyovou mluvím a její prvenství uznávám," říkala Šmídová.

Málem došlo k další rozepři

Při nedělní závěrečné jízdě se dvě velké sokyně znovu málem dostaly do křížku. "U první bójky docela zbytečně Norka objížděla další lodě, takže jsem ji musela křížit a hned na vodě jsem se raději ptala, zda bude na mě dávat protest, abych věděla na čem jsem a případně udělala dvě otočky jako alternativní trest, ale ona jen zavrtěla hlavou," přiblížila napínavý moment Šmídová.

Spornou diskvalifikaci už o víkendu jachtařka ani trenér David Křížek neřešili. "Zůstal z ní ve mně jen trpký pocit. Žádný televizní záznam ale jako další důkaz mé neviny se nenašel," mínila Šmídová.

"Sundbyová se pustila na tenký led. Kdyby se prokázalo, že lhala, mohla být vyloučena. Byli jsme připraveni jít do krajnosti pro Lenčino očištění, kdyby to mělo pomoci jejímu pořadí. Dokonce jsme připravovali otázky, které by účastníci incidentu dostali, aby bylo jasné, že k ničemu nedošlo," doplňoval Křížek.

V rozhodnutí jachtařské komise stálo, že při dělání místa pro Norku se Šmídová nevyhnula dostatečně. "Sundbyová měla právo plavby, jenže změnila směr, a tím mohlo dojít k přiblížení, ale určitě ne ke střetu. Záleží na posouzení okamžité situace na vodě, nelze to změřit na vteřiny, jen posoudit očima," doplnil šéf českého jachtingu Karel Bauer.

Jsou jako kočky

"Když jde o hodně, jsme na sebe jak kočky," přiznala Šmídová, která už loni při MS ve španělském Cádizu přišla o jistý bronz kvůli protestu jedné ze soupeřek. "Lehce jsme se ťukly s Nizozemkou Brouwerovou, ale já byla jednoznačně v právu," pamatuje si i po roce zcela přesně, proč z třetího místa obsadila po diskvalifikaci konečné deváté.

S jachtami začínala Šmídová po vzoru rodičů v sedmi letech v Neratovicích. Na cestě do světové špičky jí hodně pomohlo, že žije přes polovinu roku s přítelem Markem Mendelblattem na Novém Zélandu, s nímž se poznala před olympiádou v Sydney, kde 7. místem příjemně překvapila.

Absolvovala obor podnikový management na Vysoké škole ekonomické a pokud není zrovna na vodě, baví ji golf a zajímá se o meteorologii: "To je úžasná věda. Baví mě koukat do mraků a přemýšlet, co se stane."

Její americký partner je také jachtařem, jezdí třídu Laser a v Aténách skončil osmý. Zároveň jako vystudovaný psycholog zlepšuje předstartovní náladu české reprezentantky. "Ví, co mi má v pravý okamžik říct. Já ho neumím tak dobře povzbudit a uklidnit jako on mě. Vštěpuje mi usilovně do hlavy, že když si člověk dělá nervy, tak to nikdy k ničemu nepomůže," usmívá se krásná blondýnka.

Reklama

Související témata: