Hlavní obsah

Rvačky, protesty, zloději! Štafeta s pochodní zažívá perné chvilky

Sao Paulo

Není to pro zúčastněné až tak úplně pohodový výklus. Štafeta s olympijským ohněm v Brazílii zažívá dost perných chvil, což ovšem koresponduje i s napjatou vnitropolitickou realitou v zemi, v níž je začátek her už takřka na spadnutí. Začínají na necelé dva týdny - 5. srpna.

Olympijská pochodeň dorazila i přes protesty do Sao Paula.Video: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Narušitel se chtěl zmocnit olympijské pochodně

Prohlídka olympijské vesnice

O víkendu se ve městě Guarulhos u Sao Paula neznámý muž pokusil ukrást pochodeň s ohněm. Štafetu však díky zásahu bezpečnostní služby narušil jen na několik vteřin a byl zadržen policií.

Ne u všech vyvolává pochodeň zlodějské choutky. „Je to opravdu něco jedinečného," netajil před kamerou nadšení z atmosféry devítiletý Vinicius Eduardo. Olympijský oheň vítala i většina dospělých.

Je to ale zároveň platforma pro protesty všeho druhu. I proti politickému dění. V minulých měsících čelila prezidentka Dilma Rousseffová kritice, senát ji suspendoval a zastupující hlavou státu se stal dosavadní viceprezident Michel Temer.

„Využívám tento prostor k tomu, abychom odsoudili tento puč," vyjádřil se nekompromisně jeden z protestujících slovně ohledně dění v brazilské politické divočině. Jindy dochází i na důraznější výměnu názorů. Ale štafeta zdárně pokračuje.

Do toho všeho zasahují další potíže. Třeba s olympijskou vesnicí. Objevil se i náznak hrozby terorismu. Podezřelá skupina podle brazilských orgánů v komunikaci na sítích zmiňovala použití zbraní a guerillové taktiky pro atentát během her. Neuváděla ale žádné konkrétnější cíle útoků.

Do Brazílie oheň z Řecka dorazil už v květnu. V Rio de Janeiru bude 4. srpna.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články