Hlavní obsah

Z olympijského inkubátoru do Ria. I mladá krev už prošla zkouškou

Praha

Jedou na svou první olympiádu, přesto už si zažili bydlení v olympijské vesnici, atmosféru sportovního svátku a někteří dokonce mají doma olympijskou medaili. Do věku účastníků „velkých“ her totiž dorostla už i generace účastníků premiérové olympiády mládeže v Singapuru 2010.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Šermíř Alexander Choupenitch při výdeji olympijské kolekce.

Článek

„Určitě bych chtěla po své soutěži vyrazit na vodní slalom,“ hlásí plavkyně Barbora Závadová. „Já bych chtěl vidět plavání,“ ujišťuje na oplátku Jiří Prskavec.

Ochutnávka her

Vzájemná náklonnost přitom pramení právě z mládežnických her v Singapuru, kde se oba potkali. Závadová už stihla start na olympiádě v Londýně, Prskavec si mezi dospělými olympioniky odbývá premiéru.

„V Singapuru jsem si našel skvělé kamarády z ostatních sportů, byla to taková ochutnávka, jak bude vypadat ta velká olympiáda. Teď se strašně těším na lidi, kteří tam byli,“ líčil Prskavec ještě před cestou do Ria.

Z tehdy 38členné výpravy vedle něj a Závadové, kteří získali v Singapuru medaili, do Ria míří i veslařka Kristýna Fleissnerová a šermíř Alexander Choupenitch.

První dlouhý let

„Bylo nás tam ve fleretu celkem patnáct, dva jsme se teď dostali na velkou olympiádu. Ale moc rád na to vzpomínám, poprvé jsem letěl takhle daleko a strašně se mi líbila vesnice i ta organizace. Byl to pro mě jeden z nejlepších zážitků, prošli jsme takovou zkouškou,“ nadšeně vypráví Choupenitch.

„Jeli jsme do safari, byli jsme se podívat na streetball, protože basketbal se tam hrál formou tři na tři, zážitků je spousta,“ líčí šermíř.

V české výpravě ale už jsou dokonce i medailisté z druhé edice mládežnické olympiády před dvěma lety v Nankingu. Bleskový přechod na seniorskou scénu zvládli veslař Lukáš Helešic a výškařka Michaela Hrubá, v Číně závodila také plavkyně Lucie Svěcená.

Reklama