Hlavní obsah

Běloruská běžkyně a kritička režimu Cimanouská byla donucena k návratu z Tokia

Aktualizováno

Běloruská běžkyně a kritička režimu prezidenta Alexandra Lukašenka Kryscina Cimanouská byla podle svých slov donucena se vrátit z olympijských her v Tokiu do vlasti. Cimanouská měla závodit pondělí v běhu na 200 metrů, ale běloruský tým ji odvezl na letiště. Agentuře Reuters sprinterka řekla, že byla z olympijského týmu vyhozena po stížnostech na trenéry.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

Článek

Cimanouská dříve veřejně kritizovala jak režim, tak běloruské sportovní funkcionáře. Podle novinářky Hanny Ljubakovové ji na letiště doprovodili dva zástupci olympijské výpravy. Na otázku, zda se obává letu do Běloruska, Cimanouská podle novinářky odpověděla, že ano.

V následném videu atletka požádala o pomoc Mezinárodní olympijský výbor (MOV). "Byla jsem pod nátlakem, snaží se mě dostat ze země bez mého souhlasu. Žádám MOV o zásah," řekla.

MOV se vyjádřil, že s atletkou komunikuje. Vyžádal si také detailní stanovisko Běloruského olympijského výboru. Žádné sankce teď vůči němu nehodlá uplatňovat. Čeká, jak se situce vyjasní.

Sportovní arbitrážní soud CAS zamítl žádost Cimanouské o zrušení rozhodnutí Běloruského olympijského výboru, který ji odvolal z her a poslal domů. Sportovkyně podle CAS neposkytla dostatek průkazných materiálů, aby jí byla poskytnuta pomoc.

Lukašenko vládne východoevropské zemi tvrdou rukou od roku 1994. Podle oficiálních výsledků loni opět vyhrál prezidentské volby. Opozice, Evropská unie a některé další země je však považují za zfalšované ve prospěch autoritářské hlavy státu.

Po volbách následovaly v Bělorusku demonstrace, proti kterým policie tvrdě zasáhla a desetitisíce lidí zatkla.

Poslední reakci Evropské unie si vyžádalo květnové vynucené přistání zahraničního civilního letu na minském letišti. Běloruské úřady tehdy uvěznily opozičního novináře Ramana Prataseviče, který byl na palubě, a jeho přítelkyni. EU v reakci omezila přelety nad Běloruskem a uvalila další sankce.

Reklama

Související témata: