Hlavní obsah

Fuksa v akci! Ve finále zopakoval Rio

Tokio
Aktualizováno

Postup do finále si utéct nenechal, v boji o medaile přidával, ale vytoužený výsledek byl daleko. Kanoista Martin Fuksa obsadil páté místo na 1000 metrů na olympiádě v Tokiu, zopakoval pořadí z předchozích her v Riu de Janeiro. Z vítězství se radoval Brazilec Isaquias Queiroz dos Santos, jenž získal již čtvrtou olympijskou medaili. Druhý skončil Číňan Liou Chao, třetí Serghej Tarnovschi z Moldavska.·

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Martin Fuksa ve finále C1 na 1000 m

Článek
Fotogalerie

Osmadvacetiletý Fuksa ve finále zopakoval svou dnešní semifinálovou jízdu. Opět začal pomaleji, po startu byl poslední, ale postupně se posouval vpřed. V polovině trati byl šestý, na mezičase 750 metrů pátý a ve finiši už umístění nevylepšil. Od bronzu jej dělily více než dvě sekundy.

"Dal jsem do toho všechno, co jsem měl. Skončilo to tak, jak to mělo skončit. Makal jsem na sto procent, chtěl jsem do toho dát sto deset. Kdybych ve finiši trochu víc Moldavce sjížděl, tak by mi to dalo do finiše větší sílu, abych vymáčkl těch deset procent navíc. Takhle to bylo jenom na sto. Ten nahoře to chtěl takhle, já do toho dal maximum, páté místo," komentoval Fuksa své finálové vystoupení.

I když hodně toužil po své první olympijské medaili, snažil se nést výsledek statečně. "Nemluvil bych o žádném zklamání a doufám, že to ani nikdo tak nenapíše. Nebo že jsem nesplnil očekávání. To by mě fakt mrzelo, protože tomu dávám maximum a dneska víc nešlo udělat," řekl. Na Martinův cenný kov pomýšlel celý rodinný tým. "Páté místo je pěkné místo, ale my jsme si sem jeli pro tu medaili, tu jsme chtěli. Musím říct, že tu jsme opravdu chtěli, přáli jsme si to. Druhá olympiáda, druhé páté místo, tak doufám, že ta Paříž na nás počká a že si konečně už snad něco přivezeme," doplnil Petr Fuksa starší, otec a trenér v jedné osobě.

Sedmadvacetiletý Queiroz dos Santos získal první olympijské zlato v kariéře, před pěti lety v Riu byl druhý za Němcem Sebastianem Brendelem, který v Tokiu nečekaně nepostoupil do finále. Stejně jako na minulých hrách v Brazílii byl třetí Tarnovschi, jenž ale o minulou medaili po pozitivním dopingovém trestu přišel. Čtyřiadvacetiletý Moldavan si mezi olympiádami stihl odpykat čtyřletý trest.

"Stále tomu nemůžu uvěřit, ale po Riu bylo mým snem přijet sem a získat zlato," uvedl Queiroz dos Santos, který získal pro Brazílii historicky první zlatou medaili v rychlostní kanoistice. Vítězství věnoval svému bývalému trenérovi Jesúsu Morlánovi, který zemřel v roce 2018. "Posledních pět let bylo opravdu těžkých, zvláště po odchodu Jesúse Morlána. Museli jsme to překonat a pracovat ještě tvrději, abychom získali medaili," dodal Queiroz dos Santos.

Ostře sledovaný závod čtyřkajaků žen na poloviční trati ovládly Maďarky a získaly třetí zlatou medaili v této disciplíně v řadě. Čtyřiatřicetiletá Donuta Kozáková slaví šesté olympijské zlato a celkově osmý cenný kov. V Tokiu se z vítězství radovala poprvé, s Dorou Bodonyiovou získaly bronz na deblu. "Byla jsem trochu smutná a frustrovaná, protože ostatní mé závody nebyly dobré. Ale uspěly jsme na čtyřkajaku a já jsem hrdá na všechny v posádce," řekla Kozáková. Až čtvrté skončily Novozélanďanky s Lisou Carringtonovou, které nevyšel útok na čtvrté tokijské zlato.

Premiérový olympijský závod deblkanoistek na 500 metrů ovládly Číňanky Sü Š'-siao a Sun Meng-ja. Závod mužských čtyřkajaků, který se jel nově jen na 500 metrů, ovládli reprezentanti Německa. Bronz získali Slováci, v jejichž posádce seděl i devětatřicetiletý Erik Vlček, který startoval již na šesté olympiádě a získal čtvrtou medaili.

Bronz získali Slováci, v jejichž posádce seděl i devětatřicetiletý Erik Vlček, který startoval již na šesté olympiádě a má čtvrtou medaili. "Je to obrovská úleva, tlak a stres byl obrovský. Věděli jsme, že máme na to, abychom získali bronz. Po startu se nám to všechno promítlo. Jsme šťastní, že jsme získali medaili. Věřím, že moje úspěchy budou inspirací pro mladé kajakáře," řekl Vlček, jenž je se šesti starty na OH slovenským rekordmanem.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Rychlostní kanoistika:
Muži:
1000 m:
C1:
1. Queiroz dos Santos (Braz.) 4:04,408
2. Liou Chao (Čína) -1,316
3. S. Tarnovschi (Mold.) -1,661
4. Bart (Fr.) -1,763
5. M. Fuksa (ČR) -4,347
6. Scheibner (Něm.) -9,317
7. Enriques (Kuba) -9,510
8. Čeng Pcheng-fej (Čína) -9,640
500 m:
K4:
1. Německo (Rendschmidt, Rauhe, Liebscher, Lemke) 1:22,219
2. Španělsko (Craviotto, Walz, Arévalo, Germade) -0,226
3. Slovensko (Baláž, Myšák, Vlček, Botek) -1,315
4. Rusko -1,435
5. Bělorusko -2,291
6. Austrálie -2,806
7. Maďarsko -2,849
8. Portugalsko -3,105
Ženy:
500 m:
C2:
1. Sü Š'-siao, Sun Meng-ja (Čína) 1:55,495
2. Luzanová, Četverikovová (Ukr.) -2,004
3. L. Vincentová-Lapointeová, K. Vincentová (Kan.) -3,546
4. Jahnová, Kochová (Něm.) -4,448
5. Ballaová, Takácsová (Maď.) -4,794
6. Cirilová, Nuevová (Kuba) -6,128
7. Cociuová, Olarasuová (Mold.) -6,255
8. Andrejevová, Romašenková (Rus.) -9,380
K4:
1. Maďarsko (Kozáková, Csipesová, Kárászová, Bodonyiová) 1:35,463
2. Bělorusko (Mechněvová, Papoková, Chuděnková, Litvinčuková) -0,610
3. Polsko (Najová, Pulawská, Iskrzycká, Wisniewská) -0,982
4. Nový Zéland -1,705
5. Německo -1,780
6. Čína -2,658
7. Austrálie -4,334
8. Dánsko -5,678

Reklama

Související témata: