Hlavní obsah

Sportovci bez hvězdných manýrů. Medailovou olympijskou jistotou pro Česko jsou střelci a vodní slalomáři

Dvě trvalé jistoty má Česko prakticky na každých olympijských hrách. Střelci i vodní slalomáři jsou i přes nízkou členskou základnu v zemi pravidelnými dodavateli medailí na konto reprezentační výpravy.

Foto: Ann Wang, Reuters

Čeští medailisté David Kostelecký (vlevo) a Jiří Lipták

Článek

Potvrdilo se to už i v Tokiu, přitom hlavní trumf na divoké vodě Jiří Prskavec se představí ještě v pátek a své závěrečné vystoupení na střelnici mají před sebou ještě puškaři.

„Jde v obou případech o sportovní odvětví, které mají u nás tradici, skvěle pracují s talenty a nemají žádné hvězdné manýry. Často pracují ve skromných podmínkách, ale s obrovským elánem a zapálením, což nese výsledky. Navíc velmi dobře využívají bývalé úspěšné sportovce jako trenéry," říká šéf české olympijské mise Martin Doktor.

Při pohledu do historie zjistíme, že střelci se už od OH 1988 v Soulu vraceli bez cenného kovu jen minule z Ria, což byla skutečně výjimka potvrzující pravidlo. Vodní slalom od svého zařazení do olympijského programu v Barceloně 1992 vozí medaile s neúprosnou pravidelností.

Navíc v obou sportech to není o jednotlivcích, jako jsou třeba rychlobruslařské medaile Sáblíkové, ale na sbírce cenných kovů se podílí pestrý počet závodníků, ať už jde o střelbu nebo divokou vodu.

V Pekingu měla tato odvětví čtyři ze sedmi českých medailí, v Sydney šlo na jejich konto polovina z celkově osmi cenných kovů a jasná dominance v úspěšnosti je patrná i letos v Tokiu. Na povedené Rio navazuje i tenis, který k zisku tří medailí z minulých OH přidá i letos s jistotou další.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva zlatý Jiří Lipták a stříbrný David Kostelecký

Nicméně historicky už vodní slalomáři i sportovní střelba dýchají na záda atletům, kteří v historii samostatného Česka vybojovali 13 medailí z OH a v Tokiu jejich soutěže začínají už v pátek. Za hlavní trumfy reprezentace letos platí koulař Staněk a oštěpaři.

Medaile z olympijských her
Celkově Československo/Českodějištěstřelba (pořadí, jméno)vodní slalom (pořadí, jméno)
4-3-4Atlanta 19963. Januš1. Hilgertová 2. Pollert2.Šimek/Roman
2-3-3Sydney 20002. Málek3. Tenk1. Hilgertová 3. Jiras/Máder
1-3-5Atény 20042. Hyková3. Emmons3.Štěpánek/Volf
3-3-1Peking 20081.Kostelecký 1. Emmons2. Emmons2.Štěpánek/Volf
4-3-4Londýn 20123. Sýkorová2. Hradílek
1-2-7Rio de Janeiro 2016nikdo3. Prskavec
Tokio 20211. Lipták2.Kostelecký2. Rohan

Reklama

Související témata: