Hlavní obsah

TOKIJSKÝ ZÁPISNÍK: Hlavně distanc

O rok odložená olympiáda v Tokiu je navzdory pokračující pandemii koronaviru tady a čtenářům Práva a Sport.cz zprostředkovávají zpravodajství přímo z Japonska reportéři Michal Osoba, Radek Malina a Pavel Novotný. Své nejen sportovní postřehy z místa zaznamenávají do Tokijského zápisníku.

Foto: Sport.cz s Profimedia.cz

Tokijský zápisník

Článek

Jsou novinkou v programu olympijských her. Dosud nikdy v předlouhé historii zápolení sportovců celého světa nemusela být uplatněna. Ale naplnit je vyžaduje skutečně mimořádný kumšt. Řeč je o protikoronavirových opatřeních.

Účastníci se s nástrahami vyplývajícími z pravidel souvisejících s minimalizováním rizika přenosu nemoci covid-19 setkávají na každém kroku. Dezinfekce na ruce už je nudná rutina. Měření teploty zrovna tak. Vstup do každého sportoviště si žádá přeměření. Někdy pak kontroloři číhají i v rámci areálu mezi jednotlivými sportovišti.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Účastníky v olympijské jídelně oddělují plastové boxy, které ční vysoko nad stoly. Tuhle novinku, kdy si člověk připadá jako na trestné lavici v hokeji, ostatně převzaly i restaurace otevřené pro zahraniční návštěvníky her. Stejné je to i na všech pozicích pro vytváření televizního, rozhlasového či psaného zpravodajství. Protože sociální distanc je základ!

Jinak usměvavým Japoncům však hodně hluboké vrásky působí tradičně palčivý problém v podobě olympijské dopravy. Snaha v autobusech rozmístit pasažéry jen na jednu pozici z dvojsedaček a ještě tak, aby neseděli za sebou, padá v okamžiku, kdy je potřeba přepravit na sportoviště počet osob vysoce převyšující kapacitu dopravního prostředku. Což je prakticky každý spoj, protože jakkoliv organizátoři „ořezali" účastnická místa, doprava je mimořádně poddimenzovaná. A tak po dlouhém váhání striktně se pravidel držící Japonci rezignují a ve finále umožní i stání v uličkách autobusů, distanc nedistanc.

Jako sportovní novinář pracuje Radek Malina od roku 1996. Nejprve v redakci Kladenských novin, později Kladenského deníku, od prosince 1999 píše pro deník Právo a od roku 2003 i pro nejnavštěvovanější český sportovní web Sport.cz. Zúčastnil se dvou mistrovství Evropy ve fotbale, dvou letních a třech zimních OH.

Reklama