Hlavní obsah

Francie - Švédsko 29:27Ve finále olympijského turnaje házenkářek se znovu utkají Rusko a Francie

Aktualizováno

Ve finále olympijského turnaje házenkářek v Tokiu se stejně jako na hrách před pěti lety utkají Rusko a Francie. Obhájkyně zlata Rusky znovu zaskočily největší favoritky Norky a díky povedené střední pasáži zvítězily těsně 27:26. Francie v druhém semifinále porazila Švédsko 29:27.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Házenkářky Francie podruhé za sebou postoupily do olympijského finále

Článek

Úřadující mistryně Evropy Norky ovládly olympijský turnaj v letech 2008 a 2012, útok na třetí zlato, jímž by v historické tabulce dorovnaly Dánsko, jim ale znovu nevyšel. Stejně jako před pěti lety v Riu de Janeiro ztroskotal severský favorit v semifinále na Rusku.

Norky sice začaly lépe, ale hrubě nezvládly závěr první půle. Od stavu 11:10 nedaly zhruba šest minut gól a Rusko díky tomu vedlo v poločase 14:11. Hned po pauze sice Norky snížily na rozdíl jedné trefy, ale poté měly další střelecký výpadek a soupeřky šňůrou pěti branek získaly ve 42. minutě náskok 22:16.

Seveřanky zdánlivě ztracený zápas ještě dokázaly zdramatizovat. Po mohutném finiši se minutu a půl před koncem dotáhly na jeden gól, ale Rusky už poslední útok i díky vyloučení soupeřek dotáhly až do závěrečné sirény. Norkám nepomohlo k vítězství ani deset branek Nory Mörkové, za sbornou se devětkrát prosadila Anna Vjachirevová.

Obhájkyně stříbra Francouzky rozhodly vyrovnaný zápas se Švédskem až v poslední čtvrthodině. Soupeřky českého týmu v nadcházející kvalifikaci mistrovství Evropy 11 minut před koncem odskočily do dvougólového vedení, které následně po dvojitém zákroku brankářky Cléopatry Darleuxové ještě zvýšily. Sedmi trefami přispěla k francouzské výhře spojka Grace Zaadiová.

Světové šampionky z roku 2017 a stříbrné medailistky z posledního Eura budou usilovat o první olympijské zlato. Před pěti lety v Riu de Janeiro prohrály ve finále s Ruskami 19:22. Francouzky v Tokiu navázaly na mužský výběr, který rovněž postoupil do boje o zlato.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Házená:
Ženy - semifinále:
Francie - Švédsko 29:27 (15:14)
Nejvíce branek: Zaadiová 7, Foppaová 5, Pineauová, Flippesová a Sercienová-Ugolinová po 3 - Westbergová 6/6, Carlsonová 6, Robertsová 5.
Norsko - Rusko 26:27 (11:14)
Nejvíce branek: Mörková 10/6, Skograndová 4, Kristiansenová a Solbergová po 3 - Vjachirevová 9, Makejevová a Ilinová po 4/3.

Reklama

Související témata: