Hlavní obsah

Vlajkonoši odtajněni! I českou volbu ale zkomplikovala nákaza

Tokio/Praha

Petra Kvitová a Tomáš Satoranský. Poprvé v historii ponesou českou vlajku při slavnostním zahájení olympiády v duchu nových regulí dva sportovci. Slavnostní zahájení her v Tokiu odstartuje na Olympijském stadionu v pátek ve 13.00.

Foto: ČOV/Markéta Navrátilová

Jan Veselý (vpravo) a Tomáš Satoranský v nástupové kolekci.

Článek

Vlajkonoše si mezi sebou už tradičně volí sami sportovci, jenže celý proces výrazně zkomplikovala a odložila nákaza koronavirem, kvůli níž je velká část týmu v izolaci. Satoranský byl z pětice kandidátů, kteří se chystají na zahájení, zvolen hned, mezi ženami byly původně dvě adeptky: gymnastka Aneta Holasová a lukostřelkyně Marie Horáčková.

Obě ale byly pasažérkami speciálu, na jehož palubě se šířila nákaza covidem, a i když jsou zdravé a s negativními testy, na zahájení nemůžou. „Oslovili jsme tenistky, které projevily týmového ducha a neváhaly se zapojit. Nakonec jsme vybrali Petru Kvitovou, která je na olympijských hrách již počtvrté, a navíc v Riu získala bronzovou medaili," vysvětloval volbu šéf výpravy Martin Doktor.

Čeští vlajkonoši na letních OH
Atlanta 1996Václav Chalupa
Sydney 2000Martin Doktor
Atény 2004Květoslav Svoboda
Peking 2008Štěpánka Hilgertová
Londýn 2012Petr Koukal
Rio 2016Lukáš Krpálek
Tokio 2020Tomáš Satoranský a Petra Kvitová

Dvojnásobná wimbledonská vítězka kvůli zahájení požádala, aby mohla hrát svůj první zápas až v neděli a bylo jí vyhověno. „Na zahájení jsem byla zatím jen v Pekingu na svých prvních hrách. Teď to bude jiné, protože zahájení proběhne bez diváků, ale i tak se těším, Jsou to mé čtvrté olympijské hry, možná i poslední, tak jsem ráda, že je můžu zahájit," přiznala.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Kapitán basketbalistů Satoranský prohlásil, že role vlajkonoše je pro něj velká pocta. Myslím, že si tenhle moment nádherně užiju. Asi budu nervóznější než před jakýmkoli zápasem," tuší rozehrávač Chicago Bulls.

Zahájení by podle organizátorů mělo být spíše seriózní akcí než oslavným festivalem. Organizátoři řešili další nepříjemnost, když krátce před zahájením musel odstoupit jeho režisér kvůli svým posměšným výrokům o holocaustu, které pronesl před 23 lety.

Naděje pro Tokio

Reklama

Související témata: