Hlavní obsah

Stydím se, že jsem hrál KHL. Byl jsem hrozně naivní, přiznává mistr světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se najdou výjimky, většina cizinců houfně opouští hokejovou KHL a do Ruska a přilehlých zemí už se nehodlá vrátit. Kdysi ambiciózní nadnárodní projekt se po uvalených sankcích v důsledku invaze na Ukrajinu propadá do problémů. A vzhledem k úzké provázanosti soutěže s kremelským režimem je pro řadu hokejistů i z morálního hlediska v KHL neúnosné dál působit. Finský mistr světa Ossi Väänänen se dokonce za svoji účast v lize stydí.

Foto: Profimedia.cz

Fin Ossi Väänänen se zlatou medailí a pohárem pro mistra světa.

Článek

Dnes už bývalý hokejista, který vybojoval zlato na MS v Bratislavě, přitom nikdy ani nepůsobil v žádném ruském klubu. Někdejší hráč Colorada či Phoenixu vstoupil do KHL v dresu helsinského Jokeritu, tedy tradičním finském klubu nicméně už s ruským kapitálem, v roce 2014. Tedy v době první ruské invaze na Ukrajinu, která vyústila v anexi Krymu.

„Stydím se za to, jak jsme tehdy byli všichni naivní. Okupace Krymu nám už tehdy měla otevřít oči. Jenže jako hráč jsem žil jen v bublině. Soustředil jsem se výhradně na hokej," ohlédl se rodák z Vantaa za vlastní minulostí v rozhovoru pro stanici Yle.

„Tehdy jsem si vše vysvětloval tak, že prostě KHL je kvalitní soutěž a fanoušci se mohou dívat na top hokej. Jak říkám, byl jsem prostě hrozně naivní," zopakoval.

„Ze zpětného pohledu je snadné ty věci hodnotit. Nevypadám v tom světle dobře, ale svoji minulost už nezměním. Důležité je si chyby přiznat, poučit se z nich a v budoucnu dělat lepší rozhodnutí," pokračoval 41letý Fin.

Události na Ukrajině podle svých slov bedlivě sleduje. „Tyhle věci se vám zaryjí pod kůži. Dlouho jsme si nalhávali, že se něco takového nemůže stát. Celé je to strašné," uvedl.

Sám nicméně nechce soudit své krajany a další cizince, kteří v ruských soutěžích zůstávají nebo se tam chystají. „Jediné co mohu říct, je, že já už bych si žádnou ruskou soutěž nevybral. nechci mít nic společného s tím, co reprezentuje válku a vojenskou agresi," upozornil.

Kromě Jokeritu si vyzkoušel v Kontinentální lize také angažmá v běloruském Dinamu Minsk.

„Lukašenko (běloruský prezident) tam řídil celou show. Ale od mého působení v Minsku už uběhlo hodně času a spousta věcí se i tam změnila. Teď už je z Lukašenka definitivně ruská loutka, která jen vykonává příkazy z Moskvy," řekl s tím, že cítí s obyčejnými Bělorusy.

Reklama

Související témata: