Hlavní obsah

Olympijská premiéra? Krutý debakl hokejistů a medaile pro 86letého skokana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to přesně sto let ode dne, kdy byla zahájena první zimní olympiáda. Akorát to v tu dobu žádná olympiáda nebyla. Akce ve francouzském Chamonix nesla název Mezinárodní týden zimních sportů a tradice sportovního svátku se na úpatí hory Mont Blanc zrodila docela nenápadně.

Foto: Profimedia.cz

Finští rychlobruslaři Julius Skutnabb (vlevo) a Clas Thunberg, kteří dohromady získali v Chamonix čtyři zlaté medaile.

Článek

Letní hry hostila v roce 1924 Paříž a aby zimní sporty nepřišly zkrátka, měla být akce v Chamonix jakýmsi předkrmem po vzoru skandinávských Severských her. Za olympijské hry byla akce v Chamonix prohlášena až o rok později na kongresu Mezinárodního olympijského výboru v Praze.

Nebyla to přitom první šance získat olympijské medaile na ledě. Krasobruslení bylo součástí letních her v Londýně 1908 i v Antverpách 1920, kde se představili také hokejisté.

V Chamonix se ale závodilo v pěti sportech pro 258 účastníků ze šestnácti zemí. Kromě dvou zmíněných také v curlingu, jízdě na bobech a klasickém lyžování plus závodě vojenských hlídek. Takřka výhradně pro muže, ženské soutěže se konaly jen v krasobruslení.

A tak mohla v Chamonix debutovat teprve jedenáctiletá Norka Sonja Henieová. Tehdy ještě skončila poslední, ale díky triumfům na následujících třech zimních olympiádách se z ní stala jedna z nejslavnějších krasobruslařek historie.

Žádné drama nepřinesl hokejový turnaj. Kanada vyslala do Chamonix amatérský tým Toronto Granites, který všechny soupeře smetl. Po třech zápasech základní skupiny měl skóre 85:0, když deklasoval i československý tým 30:0.

Nejlepší byl krasobruslař

Českoslovenští hokejisté přitom obhajovali bronz z letních her v Antverpách, jenže mužstvo zmítané spory funkcionářů, které se výrazně podepsaly i na nominaci, skončilo v Chamonix až páté.

Na nejlepší výsledek z 27 československých sportovců tak dosáhl čtvrtý krasobruslař Josef Slíva, když soutěže už tehdy provázely podezření z nadržování rozhodčích některým závodníkům.

Jewtraw prvním šampionem

Jako první zimní olympijský vítěz zůstane zapsán Američan Charles Jewtraw, který vyhrál závod na 500 m, poslední medaile byly uděleny až o desítky let později. V soutěži skokanů na lyžích totiž Nor Thorleif Haug, který exceloval zejména v běžecké stopě, skončil třetí.

S odstupem pěti dekád ale lyžařský historik přepočítal výsledky, podle nichž měl být bronzový Anders Haugen reprezentující USA. V 86 letech tak Haugen dodatečně převzal bronzovou medaili od Haugovy dcery.

Ještě později se dočkali zlata britští curleři. Původně ukázková soutěž byla uznána jako oficiální olympijská až v roce 2006.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články