Hlavní obsah

Olympijské kvalifikace bez Rusů a Bělorusů? Hamza prosadil rázný postoj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Debata na půdě pléna Českého olympijského výboru směrem k účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách a kvalifikačních soubojích měla jednoznačný závěr. „Plénum ČOV nesouhlasí s jakoukoliv formou účasti Ruska a Běloruska v kvalifikacích na OH 2024 po dobu trvání konfliktu,“ zní klíčová věta usnesení, které předložil předseda Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

Článek

Ruská invaze s podporou Běloruska na Ukrajinu začala krátce po skončení loňských Zimních olympijských her v Pekingu a Mezinárodní olympijský výbor v reakci na porušení olympijského míru vyhlásil, že se oba agresoři nesmějí zúčastnit příštích her v Paříži.

„To rozhodnutí je bezpodmínečné a neodvolatelné, následné doporučení následovaly takřka všechny sportovní federace,“ připomíná předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval s tím, že se ruští a běloruští sportovci dále účastnili například tenisových turnajů pod hlavičkou ATP a WTA, což jsou ale soukromé organizace.

„Pak ale všechny překvapila iniciativa asijských výborů, že by si uměly představit, že by olympijské kvalifikace proběhly u nich,“ líčí Kejval. MOV pak vydal doporučení sportovním federacím, aby se nemohli účastnit zástupci kolektivních sportů a sportovci, kteří spadají pod ozbrojené složky.

„Podle prvních předpokladů by se to týkalo 80 až 90 procent ruských a běloruských sportovců,“ říká šéf českých olympioniků. Rozhodnutí je na sportovních federací, některé se doporučením MOV řídí, další jako atletika trvají na striktním zákazu.

Český olympijský výbor nechal vytvořit komisi pod vedením Michaela Žantovského, která má připravit právní podklady pro znemožnění startu Rusů a Bělorusů v Paříži, ale jednotné stanovisko bylo schváleno až na plénu. „Když řekneme ne, ne, ne bez argumentů, naše pozice nebude nejsilnější. Ale nechceme jen sedět se založenýma rukama,“ vyzval Kejval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda ČOV Jiří Kejval.

S návrhem usnesení přišel Hamza jako předseda Českého svazu biatlonu a první viceprezident Mezinárodní biatlonové unie. „Ta má jeden z nejtvrdších postojů z mezinárodních federací,“ připomněl. A rázný tak byl i návrh usnesení.

„Máme politiku vlády i Národní sportovní agentury, je to závažné téma, na kterém se sportovní prostředí může vyprofilovat a sjednotit. Nesouhlasím s Jirkou, že je třeba jednat úplně diplomaticky,“ pronesl Hamza a zmínil výrok prezidenta MOV Thomase Bacha, který odsoudil evropské politiky, kteří se vyjádřili proti návratu Rusů a Bělorusů.

Kritika Bacha

„Nemyslím, že by se tak měl chovat představitel MOV,“ kritizoval Hamza. Zároveň připomněl, že Rusko olympijské příměří neporušilo poprvé a že problém je i s následky ruské dopingové aféry. Tamní antidopingová agentura dodnes nemá licenci Světové antidopingové asociace a nemůže testovat sportovce.

Proto přednesl za biatlonový svaz jednoznačný postoj. „Komunikace ČOV nebyla jednoznačná. Já rozumím, že Jirka potřebuje silnou pozici v MOV. Tím, že ho zavážeme, aby jednal ve smyslu stanoviska ČOV, které je pro něj závazné, mu uvolníme ruce. Měli bychom dát veřejnosti signál, jak se sportovní prostředí pohybuje směrem k válce k Ukrajině,“ uvedl Hamza. Kejval je individuálním členem MOV a předsedou jeho marketingové komise.

Z pléna přišly připomínky ke klíčové úvodní větě, která může být vykládána tak, že pod neutrální vlajkou Rusové a Bělorusové startovat smějí. „Každý sportovec má svůj příběh. Já také reprezentoval ČSSR, ten režim jsem nepodporoval a ocenil jsem, že mi na západě nenadávali do komunistů,“ říkal Kejval jako bývalý veslař.

Výzva ke konzistenci

„Bylo by dobré, abychom si to pamatovali a byli konzistentní. Já se také dvacet let těšil na olympiádu a nebyl jsem tam proto, že jsem byl Čechoslovák. Rusko a Bělorusko nejsou v současném světě jediní agresoři,“ doplnil bývalý házenkář Michal Barda, jehož se výrazně dotkl bojkot olympijských her v Los Angeles 1984.

Návrh ale byl schválen v původním znění, tedy, že „Plénum ČOV nesouhlasí s jakoukoliv formou účasti Ruska a Běloruska v kvalifikacích na OH 2024, popřípadě na OH 2024, po dobu trvání válečného konfliktu na Ukrajině. Plénum ČOV plně podporuje doposud uvalené sankce na Rusko a Bělorusko. Pověřuje předsedu ČOV a VV ČOV, aby se při dalším vyjednávání na půdě MOV řídili postojem Pléna ČOV.“

Rozhodnutí pléna přivítal ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). "Dokud bude Rusko vést krutou a nesmyslnou válku proti Ukrajině, nemá na olympiádě co dělat. Český olympijský výbor odhlasoval toto jasné stanovisko. Je to jediná správná cesta, tvrdím to dlouhodobě. Ať chceme nebo ne, sport a politika spolu souvisí. Nežijeme ve vzduchoprázdnu," uvedl Lipavský na twitteru.

Reklama