Hlavní obsah

Bez českých dresů a hymny. Hašek navrhuje protest proti Rusům

Bývalý hokejový brankář Dominik Hašek si myslí, že by v případě účasti Rusů na olympijských hrách měli čeští sportovci závodit bez národních dresů a hymny, jen sami za sebe. Řekl to v rozhovoru na Rádiu Impuls. Olympijský vítěz z Nagana dlouhodobě veřejně vystupuje proti účasti ruských sportovců na mezinárodní scéně. Kritizuje kvůli tomu mimo jiné Mezinárodní olympijský výbor (MOV), hokejovou NHL i tenisové organizace ATP a WTA, které působení sportovců z Ruska a Běloruska umožňují.

Foto: Jana Rodenbusch, Reuters

Snaha o návrat ruských a běloruských sportovců do mezinárodních soutěží budí vášně.

Článek

MOV nedávno mezinárodním sportovním federacím doporučil, aby navzdory pokračující ruské agresi na Ukrajině vrátily sportovce s ruským a běloruským pasem jako neutrální do svých soutěží. O jejich startu na OH 2024 v Paříži ale zatím nerozhodl.

A podle Haška je potřeba udělat všechno pro to, aby tam ruští a běloruští sportovci jet nesměli.

Šatanův postoj k Rusům a KHL se mi nelíbí, přiznává Hašek v hokejovém pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Ani v případě jejich účasti by ale osobně českým sportovcům bojkot nenařídil. "Chtěl bych, aby tam jeli každý za sebe. Ať nemají české národní dresy, ať na takové soutěži, kde by ruští sportovci mohli oficiálně vystupovat, nehraje česká hymna. Kdyby se ty holky nebo kluci rozhodli, že chtějí jet na olympiádu, tak bych nechtěl, aby tam jeli s dresem České republiky. Teď mluvím jako občan, nebudu mluvit jako funkcionář," prohlásil někdejší elitní gólman.

Zopakoval, že s účastí ruských sportovců v mezinárodních soutěží nesouhlasí. "Každý ruský sportovec je reklamou pro svou zemi. Kdykoliv jakýkoliv ruský sportovec vyjede na led za současných podmínek, tak je obrovskou reklamou na ruské činy. To znamená na ruskou válku, na zabíjení, na zločiny včetně genocidy na ukrajinských dětech," řekl dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru.

Myslí si, že by mezinárodní federace měly umožnit ruským sportovcům případné vyjádření proti válce. Těm, kteří by válku odsoudili, by měly sportovní federace i vlády pomoci. A pak by měli takovým sportovcům umožnit účast ve svých soutěžích. "Aby nebyli reklamou pro ruskou válku, ale aby mohli být reklamou proti tomu," dodal Hašek.

Kučera, Hašek a spol. na demonstracích na podzim 1989. Vzpomínka v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Reklama