Hlavní obsah

Další sponzor dává ruce pryč od Paříže. Radši pošleme peníze sportovcům, zní z Plzně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru akceptovat příští rok na hrách v Paříži ruské a běloruské sportovce jako neutrální má další nemilé důsledky pro Český olympijský výbor. Poté, co ukončila spolupráci s ČOV společnost CPI Property Group, zastavil podporu směrem k olympiádě v Paříži i Plzeňský Prazdroj.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Přijetí sportovců z Ruska na hry v Paříži má své důsledky i v Česku.

Článek

Pivovar patří k partnerům výboru už přes dvacet let, ale hned poté, kdy Mezinárodní olympijský výbor stvrdil svůj plán na účast sportovců z Ruska a Běloruska, vzkázal, že se podobou partnerství bude dál zabývat.

V úterý pak ČTK uvedla, že pivovar nepodpoří olympiádu v Paříži. Mluvčí Zdeněk Kovář pak pro Sport.cz upřesnil, co to obnáší. „Stahujeme se z veškeré komunikace, poprosili jsme ČOV, aby nikde nebyla naše loga,“ vysvětlil. Na rozdíl od minulých her Plzeňský Prazdroj ani nechystá vlastní kampaň k hrám.

Nejedná se o ukončení spolupráce, ale důsledky budou i ekonomické. „Finance, které vyplývají ze smlouvy, budeme směřovat přímo českým sportovcům, mají nadále naši podporu. Teď řešíme detaily, jak budeme peníze alokovat,“ uvedl Kovář s tím, že konkrétní částka, kterou plánuje Pilsner Urquell přesměrovat ke sportovcům, je součástí smlouvy a tedy tajná.

ČOV v reakci ujistil, že dlouhodobě sdílí nesouhlas s účastí ruských a běloruských sportovců v Paříži.

„Děkujeme Pilsner Urquell za dlouhodobou podporu Českého olympijského týmu a českých sportovců. Vážíme si veškerých humanitárních aktivit Pilsner Urquell směrem k Ukrajině i jasného vymezení se proti ruskému útoku,“ napsal v prohlášení zaslaném Sport.cz.

„Také náš postoj je jasný, odsuzujeme ruskou agresi a nesouhlasíme s jakoukoli formou účasti Ruska a Běloruska v kvalifikacích na olympijské hry nebo na hrách samotných po dobu trvání válečného konfliktu na Ukrajině. Oceňujeme, že Pilsner Urquell nadále stojí při českých sportovcích a je stále naším partnerem i v této neklidné době,“ uvedl ČOV.

Po CPI Property Group českého miliardáře Radovana Vítka, která spolupráci s ČOV s okamžitou platností ukončila a vyzvala k tomu i oficiální partnery, jde o druhou společnost, která se takto vymezila proti kroku MOV. ČOV nemá žádné signály, že by se k podobnému kroku chystal i některý z dalších oficiálních partnerů.

Reklama