Hlavní obsah

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního vyjádření ministra sportu Kamila Bortniczuka v televizi Polsat by centry soutěží byla tatranská střediska Zakopané a Poprad. Slovenský olympijský a sportovní výbor však tvrdí, že ho Polsko neoslovilo. Listu Šport.sk to řekl mluvčí Peter Pašuth.

Polsko uvažuje o pořádání ZOH 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem (ilustrační foto)

Článek

Podle listu Gazeta Wyborcza existuje i možnost zapojení Krkonoš včetně jejich české strany. Podobný záměr už v minulosti vyjádřila Vratislav, která na začátku tohoto století nabídla společný olympijský projekt Liberci. Nic konkrétního ale na stole není. "Takových úvah už byla celá řada, ale žádná reálná jednání v této věci neproběhla ani neprobíhají," uvedl Český olympijský výbor ve vyjádření pro ČTK.

Ministr Bortniczuk podmínil úvahy o olympijské kandidatuře úspěchem letošních Evropských her v Krakově. "To bude největší multisportovní akce letošního roku a zároveň největší v historii Polska. Pokud ji úspěšně zvládneme, zintenzivníme rozhovory se Slovenskem na téma olympijské kandidatury," řekl.

Zakopané se ucházelo o ZOH 2006, ale mezi kandidátská města se nedostalo. Polsko pak uvažovalo o společné kandidatuře se Slovenskem na ZOH 2022, jejichž centrem měl být Krakov, ale jeho obyvatelé tuto myšlenku v referendu odmítli.

Slováci však o nové iniciativě nevědí. "SOŠV zatím nikdo z polské strany neoslovil s myšlenkou společné kandidatury na uspořádání zimních olympijských her," řekl mluvčí Pašuth.

Nejbližší zimní olympiádu uspořádá za tři roky Itálie. Jediným známým uchazečem o ZOH 2030 je v současnosti Salt Lake City.

Reklama

Související témata: