Hlavní obsah

Pořádně horké pařížské léto. Klimatizace kvůli ochraně klimatu nebudou, Češi už mají řešení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přípravy olympijských her v Paříži se nesou v duchu maximální ochrany životního prostředí, některé kroky organizátorů ale způsobily u výprav mírné obavy. Například rozhodnutí, že pokoje v olympijské vesnici nebudou vybaveny klimatizacemi, ale chlazení zajistí voda. Jenže bude to stačit?

Foto: Profimedia.cz

Olympijská vesnice pro sportovce v Paříži.

Článek

Vloni v srpnu zasáhla Francii rekordní vlna veder, na jihovýchodě země bylo naměřeno 43,5 stupně, přes 35 stupňů ukazoval teploměr i v samotné Paříži. Podobné teploty můžou přijít i letos, kdy se ve francouzské metropoli po sto letech bude soutěžit o olympijské medaile.

Pro mnoho obyvatel města je v takových vedrech spásou klimatizace, jenže organizátoři her zvolili v nedávno dokončené olympijské vesnici jiný systém.

„Designovali jsme budovy tak, aby byly příjemným místem k životu v roce 2024 i později. K tomu nepotřebujeme klimatizaci, protože jsme fasády orientovali tak, aby do místnosti neprostupovalo tolik slunečního svitu,“ líčil pro agenturu Reuters Yann Krysinski, který má olympijskou infrastrukturu na starosti.

Většina vesnice se po hrách promění na byty a kanceláře. Domy budou chlazeny vodou z podzemí, což je systém konzultovaný s vědci. „Věříme jim v tom, že jsme na pokraji propasti. Každý včetně sportovců si to musí uvědomit,“ říká pařížská starostka Anne Hidalgová v narážce na postupující globální oteplování.

Organizátoři proto chtějí snížit uhlíkovou stopu na polovinu proti hrám v Londýně 2012 a Riu 2016. „A musíme důvěřovat vědcům i v tom, když nám pomáhají navrhovat budovy tak, že se obejdou bez klimatizace,“ doplnila Hidalgová pro Reuters.

Jenže zdaleka ne všechny výpravy mají v systém dostatečnou důvěru a vyjádřily obavy, aby se sportovci pořádně nepropotili dávno předtím, než přijdou na sportoviště. „Naše jasné přání je, aby v pokojích byla klimatizace,“ ozval se Norský olympijský výbor stejně jako Brazilci, Kanaďané či Australané.

Ti už shánějí přenosné klimatizace, další země si je plánují od organizátorů pronajmout, ale například Němci považují chlazení ze stropů i podlah za dostatečné.

Řešení si při návštěvě Paříže osobně prohlédl i šéf české mise Martin Doktor a také on předpokládá, že bez klimatizací se minimálně část sportovců neobejde, byť záměr pořadatelů chápe.

Klimatizaci si pronajmou

„Oceňuji, že zvolili systém chlazení ze Seiny, je to ekologičtější. Nicméně v létě může být v Paříži obrovské horko a v tom případě by sportovci klimatizaci potřebovali,“ uvedl dvojnásobný olympijský vítěz v kanoistice pro Sport.cz.

„Plánujeme si klimatizaci pronajmout od organizátorů a využít podle potřeb sportovců. Chystáme se ji dát hlavně do pokojů na jižní straně, na severní to možná ani nebude potřeba. Ale každopádně je vždycky na rozhodnutí sportovců, zda klimatizaci chtějí, nebo ne,“ plánuje konzultace se samotnými účastníky her.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.