Hlavní obsah

Ohledně Ruska jsem hluboce skeptický a znepokojený, uvedl šéf WADA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Světové antidopingové agentury (WADA) Witold Baňka uvedl, že je stále skeptický k antidopingovému programu v Rusku. Někteří sportovci z Ruska a Běloruska budou moci v létě jako neutrální startovat na olympijských hrách v Paříži.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Šéf WADA Witold Baňka

Článek

Baňka dnes na výročním sympoziu WADA v Lausanne uvedl, že obdržel na Rusy mnoho dotazů od ostatních sportovců. „Mohu vám říct to, že jsou všichni předmětem testování,“ řekl Baňka.

Dodal, že Mezinárodní testovací agentura (ITA) a různé sportovní federace sbírají vzorky od sportovců trénujících v Rusku i v zahraničí. Testy provádí i národní antidopingová agentura RUSADA a vzorky se posílají do zahraničních laboratoří s akreditací WADA.

„Navzdory tomu a vzhledem k jeho minulosti zůstává WADA ohledně Ruska hluboce skeptická a znepokojená,“ uvedl Baňka. „Musíme být stále ostražití a obrátit každý kámen, abychom zajistili, že před Paříží se bude patřičně testovat.“

Rusko má za sebou množství dopingových skandálů, kvůli nimž země nemohla vysílat na vrcholné akce reprezentační týmy. Na olympijských hrách v Paříži budou moci kvůli invazi na Ukrajinu startovat sportovci Ruska a Běloruska jen bez státních symbolů a za splnění podmínek neutrality.

Reklama

Související témata: