Hlavní obsah

Ruská agresivita před olympiádou roste každým dnem, říká Bach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach upozornil na rostoucí slovní agresivitu ruské vlády s blížící se olympiádou v Paříži. Vyloučil, že by podobné sankce jako na Rusko dopadly i na Izrael, který válčí s palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Bach to uvedl v rozhovoru pro francouzský list Le Monde. Dnes začíná zasedání výkonného výboru MOV, které by se mělo mimo jiné zabývat účastí neutrálních sportovců z Ruska a Běloruska na slavnostním zahájení a zakončení her v Paříži.

Foto: Laurent Gillieron, ČTK/AP

Prezident MOV Thomas Bach

Článek

Kvůli pokračující ruské agresi na Ukrajině, kterou Bělorusko podporuje, mohou v Paříži sportovci z těchto zemí startovat jen jako neutrální. Nesmějí používat národní symboly, jako jsou vlajka nebo hymna, a nesmějí se účastnit kolektivních soutěží. Připuštěni budou pouze sportovci bez vazeb na armádu, kteří aktivně nepodporují nebo v minulosti nepodpořili válku na Ukrajině.

Ruská strana podmínky účasti dlouhodobě kritizuje. Zatímco tamní ministr sportu Oleg Matycin se minulý týden postavil proti případnému bojkotu OH a hovořil poměrně zdrženlivě, jiní ruští představitelé nejdou pro ostrá slova daleko.

„MOV to nekomentuje, ale vidíme, že agresivita vlády roste každým dnem. Vůči MOV, vůči olympiádě, vůči mně. Jde to od ‚fašisty‘ po ‚ničitele her a olympijského hnutí‘. A všechno to jde od ruských představitelů. Nevím, jestli to jde přímo od (prezidenta) Vladimira Putina. Nedívám se na Telegram každý den, takový masochista nejsem, ale útoky přicházejí ze všech úrovní,“ řekl Bach.

Vyloučil, že by se jako neutrální museli olympijských her účastnit také sportovci z Izraele, který rovněž aktuálně válčí. „Věci se mají velmi jasně. Na rozdíl od Ruského olympijského výboru Izraelský olympijský výbor neporušil olympijskou chartu. Ruský olympijský výbor chce uplatňovat své pravomoce i na územích anektovaných ruskou vládou. To je porušení územní celistvosti a Národního olympijského výboru Ukrajiny,“ vysvětlil Bach.

Připomněl, že v olympijském světě vedle izraelského funguje i palestinský olympijský výbor. „Tyto dva národní olympijské výbory spoluexistují v míru už 30 let,“ poznamenal Bach.

Zaručil, že v Paříži budou závodit i palestinští sportovci. „Jestli se jich dost nekvalifikuje, pozveme je. Můžeme se opřít o náš program olympijské solidarity, v němž je uvedený požadavek na minimálně šest sportovců z každého národního olympijského výboru,“ doplnil Bach.

Palestina se účastní letních olympijských her od Atlanty 1996. Před třemi lety v Tokiu startovalo pod její vlajkou pět olympioniků. Žádnou olympijskou medaili palestinští sportovci zatím nezískali. Také se dosud nezúčastnili žádné zimní olympiády.

Reklama