Hlavní obsah

Šokující prohlášení. Bach umetá cestu Rusům na olympiádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K definitivnímu verdiktu se ještě neschyluje, ale předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach ujistil, jaký scénář si ohledně startu ruských a běloruských sportovců na olympiádě v Paříži přeje. Na Mezinárodním sportovním fóru v Lausanne prohlásil, že by za necelý rok na hrách chtěl mít sportovce z celého světa.

Foto: Profimedia.cz

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Článek

Mezinárodní paralympijský výbor už účast ruských a běloruských sportovců pod neutrální vlajkou schválil, olympionici se snaží rozhodnutí odkládat na co nejzazší termín. Za necelé dva týdny čeká MOV zasedání v Bombaji, ale Bach už dříve ohlásil, že tam ještě verdikt nečeká.

Zato svůj postoj dává čím dál otevřeněji najevo. Když v Lausanne při diskuzi se sportovci padla otázka na účast válečných agresorů na OH, Bach prohlásil: „Doufám, že v Paříži budou sportovci z celého světa.“

A svůj názor začal vysvětlovat. „Naší misí je spojovat sportovce při mírových soutěžích a tahle mise je ještě důležitější u sportovců, jejichž země jsou v konfliktu. Protože kdyby mezinárodní soutěže probíhaly jen mezi zeměmi, které spolu vycházejí, už by neměly sjednocovací funkci,“ prohlásil dle ruské státní agentury TASS.

„Ale když spolu soupeříte v době konfliktu, znamená to, že se snažíte najít aspoň jednu cestu, jak poměřit síly v prostředí, kde všichni musejí dodržovat stejná pravidla,“ uvedl 69letý funkcionář.

Zároveň připomněl, že i při zimních hrách v Pchjongčchangu 2018 či letních v Tokiu 2021 spolu soupeřili sportovci z nesvářených zemí. „Ukázali jsme tak světu, jak by mohl vypadat, kdyby všichni dodržovali pravidla a respektovali jeden druhého. Doufám, že to ukážeme i v Paříži v čase, kdy je bohužel válek ještě více,“ doplnil Bach.

Mezinárodní olympijský výbor doporučil v březnu sportovním federacím, aby za daných podmínek, tedy pokud otevřeně nepodporují válku a nejsou členy armádních či policejních klubů, umožnily start ruským a běloruským sportovcům pod neutrální vlajkou.

Ne všechny federace doporučení vyslyšely, ale v některých sportech už si sportovci z těchto dvou zemích vybojovali olympijskou účast. Jestli opravdu do Paříže budou smět vyrazit, bude muset rozhodnout Bachem vedený Mezinárodní olympijský výbor.

Považujete za správné, aby v případě pokračující války na Ukrajině startovali na olympijských hrách v Paříži sportovci z Ruska a Běloruska?
Ano
16,3 %
Ne
83,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8022 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články