Hlavní obsah

Rusové se připravují na OH 2024 v Paříži, i když nemají jistou účast

Dva roky před slavnostním zahájením olympijských her v Paříži se Rusko připravuje na start a pobyt svých sportovců ve francouzské metropoli. Jejich účast na letním sportovním svátku v roce 2024 ale není zdaleka jistá. Kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu se velká část ruských sportovců zatím nesmí účastnit kvalifikačních soutěží.

Foto: CEV EuroVolley 2021

Ilustrační foto.

Článek

Prezident Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov dnes na sociální síti Telegram napsal, že připravuje start sportovců v kvalifikačních závodech a plánuje pobyt v pařížské olympijské vesnici. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) po únorové invazi Ruska na Ukrajinu doporučil světovým federacím vyřadit ruské a běloruské sportovce ze soutěží, nesuspendoval ale národní olympijský výbor, jenž je zodpovědný za vyslání výpravy na OH.

"Přesně za dva roky začnou olympijské hry v Paříži. Navzdory všem okolnostem je Ruský olympijský výbor plnohodnotným členem olympijského hnutí," napsal Pozdňakov. "Pokračujeme v systematické přípravě na hry a také pracujeme na tom, abychom zajistili možnost kvalifikace a přítomnost našich sportovců v olympijské vesnici a na sportovištích během her," dodal bývalý šermíř.

Kvalifikační proces v některých olympijských sportech už začal, v jiných odstartuje až příští rok. Pokud ale mezinárodní federace zákaz startu pro ruské sportovce zruší, může to vést až k bojkotu ze strany Ukrajiny. Stalo se to už na červnovém Grand Slamu v Ulánbátaru, kde Mezinárodní judistická federace umožnila startovat Rusům coby neutrálním sportovcům. Turnaje se na oplátku odmítli zúčastnit Ukrajinci, mimo jiné s odůvodněním, že 11 členů výpravy je příslušníky ruských ozbrojených sil.

Slavnostní zahájení olympijských her v Paříži je naplánováno na pátek 26. července 2024.

Reklama