Hlavní obsah

Šéf Paříže 2024 Estanguet podporuje vylučování Rusů a Bělorusů ze sportu

Prezident organizačního výboru olympijských her 2024 v Paříži Tony Estanguet podporuje vylučování Rusů a Bělorusů ze sportovních soutěží, k němuž kvůli napadení Ukrajiny přistoupila většina mezinárodních federací. Předpovídat, jaký bude osud těchto týmů pro příští olympijské hry, ale považuje za předčasné. K vyloučení ruské výpravy z OH 2024 nedávno vyzval legendární překážkář Edwin Moses.

Foto: Twitter

Letní olympijské hry v Paříži se budou konat v roce 2024

Článek

Sankce vůči Rusku, které Ukrajinu napadlo, a spojeneckému Bělorusku přišly po té, co k tomu 28. února vyzval Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Ten za současných výjimečných okolností přitvrdil původní postoj, kdy doporučoval účast sportovců z těchto zemí v neutrálních barvách. Estanguet vyloučení Ruska a Běloruska ze sportovního dění podporuje. "Protože vím, že to rozhodně nebylo jednoduché rozhodnutí pro svět sportu, který se tradičně snaží chránit sportovce a držet je co nejvíce stranou důsledků politických rozhodnutí," řekl agentuře AFP.

Vyzdvihl, že sportovní prostředí až na výjimky postupuje jednotně. I z paralympijských her byli Rusové a Bělorusové na poslední chvíli vyloučeni, když Mezinárodní paralympijský výbor pod tlakem veřejného mínění a hrozby bojkotu ze strany ostatních zemí narychlo měnil původní rozhodnutí ponechat je v Pekingu jako neutrální.

"Myslím si, že je dobré vidět, že sport je schopen ustoupit ze své obvyklé pozice a za výjimečných okolností přijmout výjimečná rozhodnutí. Je to těžké, protože některé ty sportovce známe osobně. Ale navzdory všemu je to odvážné a silné rozhodnutí, které musí být respektováno. Protože svět sportu musí rovněž přispět k mezinárodnímu úsilí, které hledá všechny cesty pro obnovení míru," doplnil někdejší úspěšný vodní slalomář.

Jak to bude s účastí Rusů a Bělorusů za dva roky v Paříži, kde se v létě uskuteční další olympijské a paralympijské hry, nechtěl odhadovat. Takové rozhodnutí považuje za předčasné. Spekulacím o vyloučení provinilců z další olympiády nahrálo vyjádření prezidenta MOV Thomase Bacha, že neexistují žádné závazky sportovního prostředí na zrušení sankcí vůči Rusku a Bělorusku okamžitě po případném uzavření mírové smlouvy.

Dvojnásobný olympijský vítěz v běhu na 400 metrů překážek Edwin Moses v sobotu volal po vyloučení ruských sportovců z OH 2024. S politickými bojkoty olympijských her v Moskvě a Los Angeles v 80. letech minulého století nesouhlasil, ale tentokrát považuje přísné kroky za správné.

Reklama

Související témata: