Hlavní obsah

Selhání policie budí nedůvěru. Francouzi mají obavy z OH a MS v ragby

Většina Francouzů se obává, že při olympijských hrách 2024 v Paříži ani při mistrovství světa ragbistů 2023 nezvládne vláda dostatečně zajistit bezpečnost. Nedůvěru, kterou v průzkumu vyjádřilo 58 procent respondentů, způsobilo především selhání pařížské policie při letošním finále fotbalové Ligy mistrů. Zápas mezi Realem Madrid a Liverpoolem provázely organizační zmatky a násilnosti kolem stadionu, které si vyžádaly několik zranění.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Pařížská policie. Ilustrační foto

Článek

Řada fanoušků se v okolí stadionu také stala obětí loupeže nebo fyzického útoku. Více než dvě třetiny ze zhruba 10.000 respondentů starších osmnácti let uvedly, že při vrcholných sportovních akcích v následujících dvou letech očekávají nedostatečnou prevenci krádeží. Obavy také vzbuzuje zajištění bezpečnosti ve fanzónách, kde bývá méně personálu z řad policie a ochranky než přímo na sportovištích. "Jsou kontrolovány, ale nemívají vždy stejnou úroveň bezpečnosti jako na stadionech," uvedla společnost Fiducial-Odoxa, která průzkum provedla.

Dalším problematickým bodem může být zahajovací ceremoniál olympijských her v Paříži, který organizátoři netradičně chystají na lodích na řece Seině v centru metropole. Díky tomu by ho v ulicích mohlo sledovat až 600 000 lidí. Navzdory možným komplikacím 53 procent respondentů tento plán podporuje.

Francouzský ministr vnitra Gerald Darmanin dnes uvedl, že o bezpečnost během olympijských her, které začnou přesně za 20 měsíců, se bude starat průměrně 30 tisíc policistů denně. Při slavnostním zahájení bude v akci 35 tisíc strážců pořádku, v dalších dnech bude rozptyl mezi 12 a 45 tisíci policistů v akci.

Důvěra v bezpečnost bude zásadní pro zájem fanoušků o obě akce. Téměř tři čtvrtiny dotazovaných Francouzů uvedly, že pokud budou mít pochyby o bezpečnosti, raději olympiádu ani světový šampionát ragbistů osobně nenavštíví.

Reklama