Hlavní obsah

Stanovisko pléna bylo bezpodmínečné, pan Kejval má jasný mandát, tvrdí Hamza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dubnovém plénu Českého olympijského výboru předložil šéf českých biatlonistů Jiří Hamza návrh usnesení, které se vymezilo proti jakékoliv formě účasti Ruska a Běloruska v olympijských kvalifikacích i na hrách v Paříži. Bylo jednohlasně schváleno. Čerstvé doporučení nezávislé expertní skupiny ale stanovuje přísné podmínky, za jakých by účast sportovců z těchto zemí pod neutrální vlajkou mohla být akceptována. „Usnesení pléna bylo bezpodmínečné, pan předseda Kejval má jasný mandát,“ připomíná pro Sport.cz Hamza.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

Článek

Zadáním při vzniku komise pod vedením ostříleného diplomata Michaela Žantovského bylo hledat právní argumenty pro neúčast Rusů a Bělorusů v Paříži. Ve svém doporučení ale komise připustila jejich účast pod neutrální vlajkou mj., pokud nejsou členy armádních či policejních klubů, což podle Žantovského vyřazuje ze hry zhruba 80 procent sportovců.

Další podmínkou by podle doporučení komise měl být podpis dokumentu, který odsuzuje agresi na jakýkoliv členský stát OSN, tedy včetně Ukrajiny. Předseda ČOV Jiří Kejval ujistil, že stanovisko ČOV je neměnné, a přislíbil, že zprostředkuje stanovisko komise Mezinárodnímu olympijskému výboru.

Foto: ČOV/Barbora Reichová

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval (vlevo) a koordinátor expertní komise ČOV Michael Žantovský.

„Já si práce lidí v komisi velmi vážím, ale pro mě to nemá úplně vypovídací hodnotu. Plénum pana Kejvala jasně zavázalo, co má dělat a jakou aktivitu směrem k MOV vyvíjet a neumím si představit, že by postupoval mimo daný mandát,“ namítá Hamza.

Hamza stejně jako Mezinárodní biatlonová unie, jejímž je viceprezident, se proti startů Rusů a Bělorusů během konfliktu na Ukrajině dlouhodobě vymezuje. Ač řada mezinárodních federací už sportovce z těchto zemí do svých soutěžích za více či méně přísných podmínek pouští, Hamza věří, že to automaticky neznamená jejich účast také v Paříži.

„Nedokážu si představit, jak by zareagovali sponzoři. V době, kdy se vyhazují přehrady do povětří a umírají nevinní lidé, přece nemůžeme řešit, koho si pustíme na olympiádu a kdo je hodný a kdo zlý. Řada federací se k tomu postavila také jednoznačně odmítavě,“ připomněl.

Reklama