Hlavní obsah

TOP 2023: Rusové se plíživě vracejí na scénu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Ukrajině se toho během roku 2023 mnoho nezměnilo. Ruská agrese s podporou Běloruska pokračuje, dál umírají nevinní lidé. Jenže optikou některých sportovních organizací jako by se všechno vracelo do normálu. A tak se s největší pravděpodobností dočkáme sportovců z Ruska a Běloruska příští rok i na olympijských hrách…

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Sportovci z Ruska a Běloruska se s největší pravděpodobností budou účastnit olympijských her v Paříži. Ilustrační foto

Článek

Sbližování Mezinárodního olympijského výboru a jejího šéfa Thomase Bacha s ruskou stranou probíhalo plíživě a poněkud alibisticky po celý rok. Nejdřív vydal doporučení pro sportovní federace, za jakých by se ruští sportovci mohli vrátit do soutěží: pod neutrální vlajkou, pokud nejsou členy součástí policejních či armádních složek a otevřeně nepodporují válku.

Federace s doporučením naložily po svém. Atletika či většina zimních sportů jakoukoliv formu návratu odmítají, třeba judo bylo vstřícnější, a tak Lukáš Krpálek ve finále MS judistů bojoval s Armanem Adamjanem, jemuž pak gratuloval ruský prezident Vladimir Putin.

Odešli navždy
Zákonitost konce života se dotýká i sportovních osobností. Letos náhle zemřeli olympijský vítěz z Nagana Roman Čechmánek (52), držitel Stanleyova poháru Petr Klíma (58) i bývalý hokejový trenér Stanislav Neveselý (87) či kanadská legenda Bobby Hull (84).
Fotbalový svět opustili bývalý kouč Slavie František Cipro (75) i jeho někdejší svěřenec Martin Pěnička (53). Na konci životní pouti se ocitli držitel stříbra z MS Adolf Scherer (85) i další reprezentanti Josef Vojta (87) a Josef Vacenovský (86). Navždy odešli také slavný italský hráč Gianluca Vialli (58) či legendy Angličan Bobby Charlton (86), Francouz Just Fontaine (89) a Španěl Luis Suárez (88).
Dlouhé nemoci podlehli zápasník a olympijský vítěz z roku 1972 Vítězslav Mácha (75) i atlet Vilém Mandlík (87). V rozpětí dvou měsíců zemřeli basketbaloví reprezentanti a manželé Zdeněk Douša (76) a Hana Doušová (74).
Nehodu nepřežili švýcarský cyklista Gino Mäder (26), maďarský motokrosař Bence Szvoboda (31) i irský jezdec rallye Craig Breen (33). Při porodu zemřela americká sprinterka, mistryně světa Tori Bowieová (32). Dobrovolný odchod ze světa volil žokej Filip Minařík (48).

V prosinci MOV doporučení změnil v oficiální postoj. Na OH už se kvalifikovalo osm Rusů a tři Bělorusové, ale kvalifikace v některých sportech se jim teprve otevřou. Český olympijský výbor se vyjádřil proti účasti, ale po verdiktu MOV už se od něj odklonili někteří partneři.

Reklama