Hlavní obsah

Ukrajinský ministr sportu volá po protestu kvůli Rusům na OH, ale ne bojkotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina se ještě nerozhodla, jak zareaguje proti účasti neutrálních ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách 2024 v Paříži. Tamní ministr sportu Matvij Bidny v rozhovoru pro německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung uvedl, že nějakou formu protestu považuje za nezbytnou, ale nutně to nemusí být bojkot her, o němž ukrajinská strana dříve hovořila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Rusko před necelými dvěma lety zaútočilo na Ukrajinu a od té doby tam trvá konflikt, v němž Bělorusko podporuje ruskou stranu. Sportovci z Ruska a Běloruska byli krátce po zahájení války vyloučeni z většiny mezinárodního sportovního dění, ale po loňském doporučení Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se tam v řadě sportů postupně vracejí. A MOV před měsícem oznámil, že neutrální individuální sportovci z těchto zemí budou moci i na olympijské hry do Paříže, pokud se kvalifikují a splní další podmínky včetně toho, že nepodporují aktivně ruskou agresi na Ukrajině.

V Evropě včetně Česka se proti tomu zvedla vlna kritiky a ostře nesouhlasí ani Ukrajina. „Všichni jsou zajedno, že bychom měli zareagovat protestem. Slovo bojkot není to, o čem teď mluvíme. Víme, že jakékoliv rozhodnutí, které učiníme, musí být v zájmu naší země. Pro nás nejde jen o vítězství ve sportu,“ uvedl šéf ukrajinského sportu.

A právě sport je platformou, kde se může ukrajinská vlajka zviditelnit. „Sportovci si jsou plně vědomi své role a své odpovědnosti,“ poznamenal Bidny. Rozhodnutí MOV odsoudil mimo jiné ukrajinský plavec Mychajlo Romančuk, kterého zpráva zastihla na ME v krátkém bazénu. Dvojnásobný olympijský medailista z Tokia navzdory tomu osobně bojkot her nezvažuje.

Prezident MOV Thomas Bach tvrdí, že neutrální sportovce Rusko nebude moci využít k propagandistickým účelům. Sportovci se nesmějí na OH identifikovat s ničím, co by mohlo na jejich zemi poukazovat. Otázkou je, kolik sportovců s ruským a běloruským pasem všechny podmínky splní.

S rozhodnutím MOV nesouhlasí ani v Rusku, kde se řadě lidí omezení nelíbí. Například hvězdný ruský plavec Kliment Kolesnikov podmínky označil za nepřijatelné a s účastí na OH z těchto okolností nepočítá.

Reklama

Související témata: