Hlavní obsah

Valijevová nahlásila před dopingovou kontrolou užití dvou povolených preparátů

Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová nahlásila před prosincovou dopingovou kontrolou, která v jejím těle odhalila stopy zakázané látky, užití dvou povolených přípravků na podporu srdeční činnosti. Podle informací agentury AP a listu New York Times figurují na seznamu Hypoxen a L-carnitine a podle neveřejného posudku, který WADA předložila při prvním projednávání kauzy před arbitráží CAS v Pekingu, to zpochybňuje argumenty obhajoby o náhodném a neúmyslném užití trimetazidinu.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová při tréninku v dějišti ZOH.

Článek

Hypoxen je přípravek zvyšující okysličování srdce, který se americká antidopingová agentura USADA před časem marně snažila prosadit na seznam zakázaných látek. L-carnitine, další přípravek používaný ke zvýšení okysličení organismu, je nelegální, jen pokud je aplikován injekčně a jeho hladina překročí stanovenou hranici.

Podle šéfa USADA Travise Tygarta je nahlášení těchto dvou preparátů v kombinaci s odhalením 2,1 nanogramu trimetazidinu v těle Valijevové "jasným náznakem, že se děje něco vážnějšího". "Tohle všechno užíváte ke zvýšení výkonnosti. Naprosto to podkopává důvěryhodnost obhajoby Valijevové," prohlásil Tygart.

Valijevová měla pozitivní test 25. prosince při národním šampionátu v Petrohradu. Výsledky kontroly a nález zakázaného trimetazidinu ale byly zveřejněny až po olympijské soutěži družstev. V lednu mladičká Ruska ovládla evropský šampionát. Krátce před úterním krátkým programem vysvětlila dopingový nález užitím dědových léků na srdce. Analýza B vzorku se zatím neuskutečnila.

CAS při mimořádném slyšení v Pekingu prozatím Valijevové start v olympijské soutěži žen povolil. Samotný dopingový prohřešek ale neprojednával, takže Valijevové stále hrozí diskvalifikace. Mezinárodní olympijský výbor se proto rozhodl odložit slavnostní ceremoniály v případě, že Ruska v závodě získá medaili. Slavnostní ceremoniál týmové soutěže, která skončila před týdnem, se rovněž dosud neuskutečnil.

Reklama