Hlavní obsah

Bauer: nemělo se to dostat ven

Karel FeltPrávo

Chybné nahlášení české štafety se stalo na hrách hitem, kterému se kdekdo smál. Úplně překryl jiný průšvih, když Švédové porušili pravidla při předávce a měli být diskvalifikováni. "Toho si nikdo nevšiml," kroutil hlavou den po štafetě Lukáš Bauer.

Článek

"Určitě to byla obrovská chyba manažera Květoslava Žalčíka, ale podle mne se z toho udělal u nás doma příliš velký případ. Hned se ozvala spousta rádoby odborníků, kteří radili, co jsme měli a co neměli," dodal stříbrný medailista z olympijské patnáctky. "Už po doběhnutí jsem před novináři mlžil, co se stalo. Nechtěl jsem prostě vynášet problém, který měl zůstat uvnitř týmu. Nemám se za co omlouvat. Že se to dostalo ven, nepovažuji za dobré. Navíc Dušan Kožíšek byl téměř rovnocenný náhradník. Proto jsme zavrhli prvotní myšlenku, nestartovat vůbec. Je mi ale strašně líto Milana Šperla, k tomu není co říct, jen sportovec ví, jak to je hrozný pocit," přemýšlel Lukáš Bauer.

"Pořád si myslím, že jsme o medaili nepřišli. Bylo to dobře rozběhnuté, ale chybělo deset kilometrů. I na čtvrté místo by se nám muselo všechno sejít. Ale připouštím, že vzhledem k vývoji závodu byla tahle příčka v tu chvíli reálná a ve finiši se mohlo přihodit cokoliv. Byla by super, jinak osobně bych bral jako velmi dobré i šesté místo. Tahle štafeta ale má perspektivu. Potřebuje ale pět lidí, tedy dobrého náhradníka nebo rovnocenného borce. Dušan na to má, i když mu to tady nesedlo. Není správné ho zatracovat," dodal Bauer.

Kritika se hrnula i na Kožíška

Kromě autora přehmatu při nahlašování štafetové sestavy manažera Květoslava Žalčíka se kritika hrnula i na rezervistu Dušana Kožíška.

Od sobotního večera věděl, že bude jen náhradník, a tak si dopřál dopolední setkání s přítelkyní, biatlonistkou Zdenkou Vejnarovou. Zůstal ve vesnici, o žádné přípravě na závod nemohla být řeč. Jako by trenér fotbalistů Karel Brückner seděl na lavičce při utkání mistrovství světa sám jen s realizačním týmem, protože náhradníci budou připraveni na hotelu...

"Co k tomu říct... Prostě jsem nepočítal, že pojedu, tak jsem zůstal v Sestriere," pravil Kožíšek, ale mínil, že i kdyby byl s týmem níže v dějišti závodu, jeho výkon by asi lepší nebyl. "Opravdu jsem udělal maximum, ale tady mi to v té nadmořské výšce nejde. Mrzí mě, že jsem nedotáhl tak skvěle rozběhnutý závod, ale při ostrém tempu mi došly brzy síly. Dřel jsem, bohužel marně," dodal Kožíšek.

Reklama