Hlavní obsah

Haškův sen asi skončí, rozhodne pátek

TURÍN

Sen českého hokejového brankáře Dominika Haška o opakování zlatého naganského triumfu na ZOH v Turíně zřejmě skončil. Po důkladném a podrobném vyšetření při magnetické rezonanci po lékaři výpravy Zdeňku Ziegelbauerovi připustil i fyzioterapeut Pavel Kolář, že zraněný stehenní přitahovač pravé nohy dává jen třiceti či čtyřiceti procentní naději na Haškův návrat do turnaje.

Článek

Jedenačtyřicetiletý gólman se zranil při utkání s Německem a musel odstoupit. Čtvrteční duel se Švýcarskem sledoval na tribuně. V průběhu dne absolvoval důsledné vyšetření a několik léčebných úkonů. "Po makroskopickém vyšetření jsme nezjistili natržení svalu. Jde však o sval, který je u brankáře hodně exponovaný. Tudíž vyvstává otázka jestli bude ještě schopen na turnaji hrát. Rozhodnutí by mělo přijít v pátek," uvedl ve čtvrtek odpoledne fyzioterapeut Pavel Kolář.

Hašek: Neuvěřitelný pech

Pochvaloval si, jak rychle proběhla prohlídka v poliklinice v olympijské vesnici i následně v nemocnici v centru Turína, kde mají magnetickou rezonanci.  "Z pohledu brankáře jde o skutečně hodně nepříjemná poranění, protože při pohybu, který provádí, Dominika sval bolí," doplnil ještě. Haškův sen o opakování zlatého naganského triumfu tedy zřejmě končí.

Po usilovné dřině před sezónou, kterou korunoval úspěšným návratem do NHL v brance Ottawy se dočkal vytoužené nominace pro turínské klání pod pět kruhy. Odchytal však jen devět minut a pětadvacet vteřin proti Německu. Na kontě má čtyři zásahy. "Když jsem šel ve středu večer z ledu, tak mě napadlo, jaký mám pech. V NHL odchytám čtyřicet zápasů a nic se mi nestane. A teď v prvním zápase takové zranění," posteskl si Dominik Hašek. "Přitom jsem se cítil výborně."

Haškovi dávají 30-40 procent

Lékař hokejové reprezentace Zdeněk Ziegelbauer i Kolář se shodují v pravděpodobnosti Haškova pokračování v olympijském klání: "Třicet možná čtyřicet procent, že bude hrát." Šestinásobnému držiteli Vezina trophy pro nejlepšího brankáře NHL nařídili dva dny absolutního klidu. Ke slovu přišly různé medikamenty i elektrorehabilitace.

"Zkoušíme ji, ale je to příliš krátký čas, aby se stav svalu zlepšil," uvedl Kolář. Potvrdil, že rozhodnutí o osudu odchovance pardubického hokeje musí padnout rychle: "Je třeba tak učinit s ohledem na nutnost povolat náhradníka." I trenér Alois Hadamczik, který se v souvislosti s Haškovým stavem dostává pod palbu otázek novinářů z Kanady a USA,  připustil bující úvahy o povolání náhradníka.

Třetím gólmanem Salfický nebo Schwarz

"Rozhodující bude vyjádření lékařů. Samozřejmě už přemýšlíme, koho povolat. Ale vše probíhá s ohledem na fakt, že momentálně tu máme nejkvalitnější gólmany. Určitě nepřijede někdo, aby chytal," pronesl kouč. Pokud Hašek z turnaje odstoupí, volba padne na jednoho z dvojice Dušan Salfický-Marek Schwarz, kteří jsou podle dostupných informací na seznamu náhradníků pro olympijské hry.

Na marodce zůstává i po včerejšku Patrik Eliáš, který proti Německu dostal krosček na žebra a při střelbě cítil bolest. "V jeho případě se rozhodneme do dvou dnů," pronesl Kolář. Po souboji se Švýcarskem si na bolesti v zápěstí pravé ruky stěžoval útočník Petr Čajánek, ale nemělo by jít o nic vážného.

Reklama