Hlavní obsah

Lang: Dělat kapitána je super ocenění

První zápas v roli kapitána české hokejové reprezentace má za sebou Robert Lang. Útočník Detroitu dovedl národní tým k výhře nad Německem a jak přiznává v rozhovoru pro deník Právo, je pro něj čest dělat kapitána týmu, přestože v takové úloze nikdy nebyl.

Článek

Jak jste prožíval první zápas v roli kapitána?

Bylo to samozřejmě těžké. Přijeli jsme všichni víceméně v úterý a někteří kluci ani nebyli na ledě, jediný společný trénink byl jen ráno před zápasem. Takže výkon byl takový rozházenější a projev unavený, ale vyhráli jsme, což je nejdůležitější. Němci byli nažhavení a vždycky dobře bruslí. Nikdy to s nimi není sranda. Letos se navíc už delší dobru připravovali v Evropě.

Jak dlouho jste věděl, že při turnaji v Turíně budete kapitánem?

My jsme se o tom bavili s trenérem pár týdnů zpátky. On chtěl tuhle volbu oznámit celému mužstvu, já proti tomu nic neměl.

Jak vlastně berete céčko na dresu?

Nikdy jsem kapitánem nebyl kapitán, ani v žácích.

Vždy jste byl až druhým adeptem po Robertu Reichelovi?

Přesně. Ten tam byl kapitánem asi od tří let... Je to příjemné. Prostě super ocenění. Beru to všechno zodpovědněji, i když kluci ví, co mají dělat. Bilanci mám dobrou. Jedou jsem vyhrál, takže je kapitánství docela jednoduché.

Úterní přílet se týkal i vás. Jak jste se cítil?

Unaveně. Neměl jsem tolik síly jako normálně. Ještě to nějak musíme odválčit se Švýcary, a pak se do toho snad trošku dostaneme. Máme den volna, tak si odpočineme a připravíme na těžší zápasy.

Musel jste v zápase něco řešit z role kapitána?

Víceméně nic

Nepokoušel jste si ani stěžovat na dvojí vyloučení Jágra v první třetině?

Ne. Rozhodčí to taky nemají lehké, nepíská se tady jako v NHL. Dneska už je evropský styl tvrdší než NHL, což je sranda. Zápas byl trošičku jiný, než jsme zvyklí, ale docela to šlo. I my jsme měli nějaké přesilovky, tak si nemůžeme stěžovat.

Co vám běželo hlavou, když po první třetině vedlo Německo?

Samozřejmě člověku proběhnout myšlenky na zápas Světového poháru Garmischi, kde jsme prohráli. Ale já si myslím, že jsme byli všichni v pohodě. Žádná panika. Měli jsme šance, akorát jsme se prostě střelecky neprosadili. Všichni k zápasu přistoupili poctivě a naplno. Ani náhodou nešlo o nějaké podcenění. Víme už moc dobře, kam by to vedlo.

Proč se nikdo z českých střelců nemohl prosadit v koncovce?

To je těžké se na to vymlouvat, protože nevíte, jestli byste to dali, byli trošičku ostřejší. Na druhou stranu jsme tam ty čtyři góly dali.

Martin Straka naskočil do zápasu až v jedenácté minutě. Co s ním bylo?

Měl něco s bruslí. Ale on si potřeboval odpočinout, oni to mají v Rangers jinak zařízené...

Už jste na čtvrtých olympijských hrách. Jak atmosféru v Turíně vnímáte? Změnily se Hry za tu dobu nějak?

Ani ne. Zase tady není sníh, stejně jako v Salt Lake City. Vlastně jen jednou bylo v dějišti hokejového turnaje trochu sněhu, protože v Naganu to také nebylo nic moc. Výhodou tady v Turíně je, že máme krátkou cestu z vesnice na zimák. A to je příjemné. Uvidíme, s větším hodnocením počkejme. Když vyhrajeme, tak super.

Reklama