Hlavní obsah

Na olympiádě si pravděpodobně nejvíc vydělal Ital Fabris

Olympijské medaile jsou na první pohled stejné, ale odměna za ně se může výrazně lišit podle toho, z které země pocházejí jejich majitelé. Podle dostupných informací nejvíc ze všech olympioniků v Turíně vydělal italský rychlobruslař Enrico Fabris, jemuž dvě zlaté a jedna bronzová vynesly 300 tisíc eur, což je téměř 8,5 miliónu korun.

Článek

Hostitelská země totiž vypsala mimořádně vysoké prémie, mnohem vyšší než kterýkoli jiný stát, a pro Itala tak má zlato hodnotu 130 tisíc eur. Německý olympijský vítěz naproti tomu dostává jen 15 tisíc, takže majitel tří zlatých z biatlonu Michael Greis má necelou šestinu toho, co Fabris, a méně než Kateřina Neumannová, která od ČOV dostane v přepočtu 53 tisíc eur. Ještě o něco hůř jsou na tom Rakušané, pro něž je odměnou jen zlatá plaketa v ceně 12 tisíc eur.

Korejci výši odměn nezveřejnili, ale nepředpokládá se, že nejúspěšnější účastník her An Hjon-so Fabrise předstihl. Určitě ho nemůže ohrozit kanadská rychlobruslařka Cindy Klassenová, přestože má pět medailí. Země javorového listu totiž za olympijské medaile nevyplácí vůbec žádné prémie.

Klassenová tak vedle obdivu svých krajanů nezíská nic, zatímco v jiné zemi by pěkně zbohatla. Nejvíc by se jí vyplatilo mít občanství Uzbekistánu, jehož olympijský výbor za zlato slíbil 200 tisíc eur. Mohl si to dovolit, aniž by ohrozil státní rozpočet. Z Uzbeků neměl na medaili nikdo ani pomyšlení.

Reklama