Hlavní obsah

Neumannová odložila oslavu, jede klasickou desítku

PRAGELATO

Běžkyni Kateřinu Neumannovou ve čtvrtek od 10 hodin čeká závod na 10 km klasicky. Další naděje na medaili, i když ona i tým přiznávají, že její role bude těžší než v nedělním skiatlonu. Ve středu bylo nad Pragelatem hodně pošmourno a ve čtvrtek se čeká dokonce příděl nového sněhu. SLEDUJTE ON-LINE REPORTÁŽ ZE ZÁVODU

Článek

"To, že mám dnes třiatřicáté narozeniny, vůbec nevnímám. Oslavu odkládám, ale ráda bych ji spojila ve čtvrtek po závodě ještě s jednou oslavou," říkala ve středu dopoledne Kateřina Neumannová. "Cítím se velmi dobře, únava ze skiatlonu odezněla, stejně jako to malé zklamání ze stříbra. Do závodu dám všechno, ale bude to mnohem těžší než v neděli. Vždycky chci vyhrát, otázka však je, nakolik je to reálné. Nebojím se závodu, individuální starty mi vyhovují víc, ale brzdím přehnaný optimismus kolem sebe," dodala.

"Důležité bude chytit tempo. Pustím se do toho na sedmém až devátém kilometru ve stoupání, tam se rozhodne. Favoritek je pět až šest. Některé klasičky se na desítku vyloženě šetřily, za největší považuji Kuitunenovou," naznačila svoji taktiku s tím, že bude důležité mít v průběhu závodu co nejvíc informací z trati. Proto nastoupí do akce celý tým.

Podle jejích slov bude hodně záležet na podmínkách. "Kdyby tohle počasí chtělo ještě vydržet! Má padat sníh, ale to uvidíme ráno. Připraveni budeme na všechny možné varianty. Na tréninku jsme zkoušeli lyže a modelově některé úseky. Trať je hodně náročná," řekla Neumannová. Poté mířila k fyzioterapeutovi Pavlu Kolářovi, který jí protáhl svaly a spěchal do Turína za hokejisty. V této sezóně běžela Neumannová dva závody klasicky na deset kilometrů a v obou skončila pátá.

Šest soupeřek

Optimisticky naladěný je i její trenér Stanislav Frühauf. Přes zdravotní potíže se cítí lépe, ale nechce svůj stav komentovat. "Kateřina vypadala na tréninku velice dobře. V pohodě může vyrazit do závodu. Tahle trať je dost vyvážená se závěrečným dlouhým stoupáním, které zřejmě určí výsledky. Finiš na stadiónu bude o vteřinách. První část trati svádí k rychlému začátku, ale stoupání rozhodne. Bude to na krev a na morálku, ale v tomto ohledu nemám o Kateřinu obavy, určitě se vydá ze všech sil. Věřím v dobrý výsledek," zdůraznil Stanislav Frühauf.

"Soupeřky nebudou úplně stejné jako ve skiatlonu. Pokud vím, některé závodnice se vyloženě šetřily na tento závod. Vím o Baranovové, Saarinenové, Pedersenové. Ukázat se bude chtít Björgenová, ta je nevyzpytatelná, i když byla zatím v útlumu. Hodně se čeká od Kuitunenové, má velmi dobrou formu. Spolufavoritek je nejméně šest," vypočítával Frühauf.

Servisman bude čarovat s vosky

Servisman Kateřiny Neumannové Ulf Olsson měl ve středu hodně napilno. "Bude to náročné, připravit správně lyže. Chystáme všechno možné na různé varianty. K dispozici bude šest párů lyží, od zmrzlého sněhu až po čerstvý. Problém je, že tady na stadiónu je měkčí sníh než nahoře, kam slunce nemůže. Ale poradíme si s tím," nechtěl dál odhalovat svoje čáry s vosky švédský mág.

Kromě Kateřiny Neumannové nastoupí na klasickou desítku také Kamila Rajdlová a Eva Nývltová. Další se soustřeďují na sobotní štafetu. Od zbývající dvojice se sice tolik neočekává, ale rozhodně nechtějí skončit v poli poražených. Čtvrteční závod by měl být i generálkou na sobotní štafetu.

Reklama