Hlavní obsah

OBRAZEM: Vokounova nová maska pro Vancouver

PRAHA

Klasická a zároveň originální. Takovou masku zvolil pro blížící se olympijské hry ve Vancouveru brankář českého národního týmu Tomáš Vokoun. Na svou helmu si totiž nechal vyrobit státní znak České republiky.

Foto: Alan Diaz, ČTK/AP

Gólman Floridy Tomáš Vokoun zatím chytá v masce svého klubu z Floridy, pro olympiádu si však připravil nový model.

Článek

Trenér hokejového družstva Vladimír Růžička už dlouhou dobu dopředu avizoval, že Vokoun bude jasnou reprezentační jedničkou na nejdůležitějším turnaji sezóny. Třiatřicetiletý gólman tak mohl s jistotou zavolat americkému designérovi Rayovi Bishopovi, aby mu zadal zakázku.

Nová hokejová maska Tomáše Vokouna pro olympijské hry ve Vancouverufoto: Bishop Designs

Rodák z Karlových Varů si poručil český státní znak. Na levé horní a pravé spodní části tedy stříbrného dvouocasého lva, který má symbolizovat Čechy. V pravém horním rohu stříbrno-červenou šachovanou orlici se zlatou zbrojí a korunou na modrém poli jakožto znak Moravy. Spodní levá část s černou orlicí na zlatém podkladu (znázorňující Slezsko) a pravého spodního dvouocasého lva rozděluje zřetelný nápis "CZECH".

Nová hokejová maska Tomáše Vokouna pro olympijské hry ve Vancouverufoto: Bishop Designs

Výsledek Bishopovy práce můžete zhodnotit sami. Vokoun však nebyl první brankář, komu známý detroitský tvůrce design masky dělal. Bishop v minulosti spolupracoval s Ryanem Millerem, Nikolajem Chabibulinem, Ty Conklinem či Dominikem Haškem.

Související témata: