Hlavní obsah

Olympiáda ve Vancouveru odstartovala, navzdory tragédii

Olympijské hry v kanadském Vancouveru odstartoval slavnostní ceremoniál, během něhož byla olympiáda oficiálně zahájena. Slavnostní náladu zasáhla smrt gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho, který pár hodin před zahájením her podlehl zraněním po děsivé nehodě v ledovém korytu ve Whistleru.

Foto: ČTK/AP

Snowboardista, po jehož příjezdu začal slavnostní ceremoniál.

Článek
Fotogalerie

Ceremoniál začal připomínkou tragické události, diváci vestoje uctili památku zesnulého Gruzínce. I nadále pak byly v programu slavnostního zahájení her odkazy na zemřelého sportovce.

Statečnou gruzínskou výpravu zdravil mohutný aplaus

Účastníky her nejdříve pozdravili ve svých jazycích a zároveň se představili světu zástupci čtyř indiánských kmenů, na jejichž území se hry konají. Jim také také patřila první část ceremoniálu před hodinovým defilé jednotlivých národních výprav na ploše haly.

Vše tradičně zahájila řecká výprava, poté následovaly další národy v abecedním pořadí. Nejpočetnější českou výpravu v historii zimních olympiád přivedl na plochu hokejista jako vlajkonoš Jaromír Jágr. Skromnou gruzínskou výpravu s černými páskami na rukávech pozdravil stadión potleskem vestoje. Gruzie zvažovala pokračování na hrách, nakonec se rozhodla sportovce nestáhnout. Jako poslední přišla na plochu domácí reprezentace, která v hledišti rozpoutala vlnu nadšení.

Po představení všech výprav zazpívali nabitým tribunám, na nichž se vyobrazily vlajky všech účastnických zemí, Nelly Furtado a Bryan Adams. "Sing something louder, so the whole world can hear...," zpívaly hvězdy ve svém duetu.

Měnila se roční období i rysy kanadské přírody

Stadión se pak proměnil v tichou zasněženou pláň, zalidněnou původními obyvateli Kanady. Temnotu pak prořízla polární záře a vzápětí se vztyčil na ploše obrovský medvěd jako symbol těchto končin světa. Ledová plocha pak popraskala a jednotlivé kry pomalu odplouvaly k okrajům haly. Uprostřed se v rozbouřené vodě zjevily kosatky. Právě v jejich tělech se na zem vracely duše indiánských náčelníků.

Vodní hladina následně jako mávnutím kouzelného proutku zmizela a plocha se proměnila ve znázornění dalšího rysu kanadské přírody - mohutných lesů. Do toho zazpívala držitelka tří ocenění Grammy Sarah McLachlan píseň "Ordinary Miracle".

Za zvuků houslí ve skotském, frankogalském či ukrajinském rytmu, které byly jistým melodickým průletem Kanadou, se poté na plochu snesly javorové listy a zcela ji pokryly. Nastal podzim, který zbarvil halu do oranžova. Žádná chmurná podzimní nálada se ale nekonala, halu dokonale rozparádil houslista Ashley MacIsaac, který dostal publikum do varu keltským kvapíkem.

A opět změna atmosféry, po křepčení přišlo zklidnění. Po ledu, oceánu a lesích se v hlavní roli ocitla kanadská prérie. Její rozlehlost a nekonečnost znázorňuje jediný chlapec, který běžel zvlněnou a do zlata zabarvenou trávou zobrazenou počítačovou projekcí. Celý výstup znázorňuje ohromnou rozhlehlost kanadských plání.

"Nodara si ponesete v srdcích"

Poutavé a strhující představení pokračovalo, když byla idyla prérie zničena prudkou bouří. Z deště a mraků najednou vystupují ostré vrcholky hor. Právě ty ještě chyběly k dokončení obrazu kanadské přírody. A právě Skalisté hory nás navracejí v myšlenkách znovu k samotným zimním olympijským hrám. Na svazích hor, které vyrostly uprostřed plochy, dováděli lyžaři a snowboardisté. Za nimi se pak na vrcholcích hor míhaly rychlé prostřihy jednotlivých olympijských disciplín.

Zatímco se ke stadiónu blížil olympijský oheň v závěru své štafety po Kanadě, vzali si slovo šéf MOV Rogge a předseda organizačního výboru her John Furlong. Rogge znovu vzdal čest tragicky zesnulému sáňkaři, Furlong ujistil všechny, že Vancouver udělá pro úspěch her vše. "Vítejte v Kanadě, jste mezi přáteli. Chceme vám zanechat vzpomínky na celý život," řekl Furlong.

Furlong se obrátil také ke sportovcům. "Jste šampióni, hrdinové pro naše děti, důkaz toho, že muži a ženy umí dělat velké dobro. Ve sportu, stejně jako v životě, bychom se nikdy neměli vzdávat a vždy dělat to nejlepší. Jste náš maják naděje ve světě, který potřebuje jednotu, mír a inspiraci. Bojujete s hrdostí a odvahou, vím, že budete bojovat i za padlého kolegu Nodara, kterého budete mít během her ve svých srdcích," vzkázal.

Po dalším proslovu z úst předsedy MOV Jacquese Rogga prohlásila generální guvernérka Kanady Michaelle Jeanová zimní olympijské hry ve Vancouveru za oficiálně zahájené. Na oslavu tohoto kroku zazpívala KD Lang tklivou píseň Hallelujah.

Zapálení ohně se zcela nevydařilo

Osmička legend pořadatelské země - mezi nimi např. matka Terryho Foxe, herec Donald Sutherland, pilot F1 Jacques Villeneuve či hokejista Bobby Orr - oděna do bílého přinesla olympijskou vlajku s pěti vzájemně propojenými pruhy. U stožáru, na němž bude vlát po celou dobu her, ji převzali kanadští jízdní policisté. Během olympijské hymny vystoupala vlajka na stožár. Ovšem jen na půl žerdi, minutou naprostého ticha po zaznění hymny uctili diváci památku zesnulého sáňkaře Nodara Kumaritašviliho.

Slib sportovců pak složila slavná kanadská hokejistka Hayley Wickenheiserová, zazpíval frankofonní zpěvák Garou a kvapem se blížil okamžik zažehnutí olympijského ohně. Tajenka, kdo bude posledním členem štafety, byla vyřešena v šest hodin ráno středoevropského času.

Otazník se změnil ve vykřičník - ohnivou pochodeň měly zapálit hned čtyři legendární postavy kanadského sportu včetně nejskloňovanějšího jména posledních dnů Wayna Gretzkyho, který byl podle očekávání posledním členem štafety! Vedle něj se této cti dostalo ještě lyžařce Nancy Greenové, rychlobruslařce Catrioně LeMay Doanové a basketbalistovi Stevu Nashovi. Stranou zůstal pátý do party, paralympijský kanadský hrdina Rick Hansen, který pochodeň přivezl do haly branou borců.

Vinou technických potíží zapálily oheň nakonec jen tři hvězdy, jeden ze stožárů, po nichž měl oheň vystoupat, totiž zůstal zapuštěn v zemi. Černý Petr tak zbyl na Greenovou, která zůstala s pochodní v ruce jen v roli divačky.

Tím tříhodinový slavnostní maratón skončil, již v sobotu se na olympiádě budou rozdělovat první medaile. Česko vyslalo na hry rekordní výpravu a očekává největší medailovou žni v historii. Již v noci na neděli se o první cenný kov pokusí i přes zraněné koleno boulařka Nikola Sudová.

Reklama