Hlavní obsah

Olympiádou v Turíně končí epocha sovětských sportovců

Společná modlitba a položení věnců k hrobu neznámého vojína patří k tradičním rituálům, které absolvují ruští sportovci jedoucí na olympiádu. Pár dní před vypuknutím her také na Rudém náměstí veřejně deklarují, že budou dodržovat pravidla fair play a snažit se o co nejlepší výsledek. Masovost ceremonií připomíná estetiku dob Sovětského svazu.

Článek

Letošní olympiáda je přitom první, jíž se zúčastní už jen jeden sportovec, který ještě stihl nastupovat na starty v dresu s nápisem SSSR. Olympiádou v Turíně definitivně končí sovětský sport, všimli si někteří ruští sportovní komentátoři. Jediný sportovec z téměř dvousetčlenné ruské výpravy se zúčastnil Olympijských her v roce 1988 v dresu s rudou hvězdou a nápisem SSSR - biatlonista Sergej Čepikov. Ostatní ruští sportovci už vyrostli v postsovětské éře.

Sportovní fandové ale na sovětskou tradici nezapomněli - vědí, že sovětští sportovci byli nejlepší na světě, a žádají návrat tehdejších úspěchů. Skoro pětina Rusů, kteří budou letos sledovat Olympijské hry, je přesvědčena, že se na tradici podaří navázat a ruská výprava získá nejvíce medailí.

Optimisté věří v 25 medailí

Šéf ruského olympijského výboru Leonid Tjagačev optimisticky předpokládá, že jeho svěřenci získají 25 medailí. Před čtyřmi lety přijeli ruští olympionici s pouze 16 cennými kovy. Mýtus, že Rusové jsou přeborníky na zimní sporty, neplatí už skoro 20 let.

"My nepotřebujeme pesimisty. Naopak, je třeba být hrdý na to, že věříme v ruský sport," citoval týdeník Newsweek ředitele centra přípravy ruských olympioniků Nikolaje Parchomenka. V to, že ruská výprava skončí v celkovém bodování do třetího místa, ale činovník nevěří. Ruský sport podle něj zažívá přechodné období. Nejsou kvalitní základny pro trénink, chybějí sponzoři, nejlepší sportovci odcházejí do zahraničí.

Nastaly chudší časy

"V dobách SSSR jezdili všichni trénovat do Arménie, na Ukrajinu. Po rozpadu svazu nám nic nezůstalo," uvedl Parchomenko. Trenér sáňkařů Valerij Silakov zase připomíná, že v minulosti pracovalo několik sovětských vědeckých center na vývoji nových modelů saní. Dnes nemají ruští sáňkaři ani vlastní dráhu, sáňky si projektují sami. Přitom sáňkař Albert Děmčenko, loňský vítěz seriálu Světového poháru, patří k největším nadějím výpravy.

Stejně jsou na tom i ostatní druhy sportů. Sovětští lyžaři vozili z olympiád čtyři, pět medailí; jejich ruští nástupci jen polovinu. Z Turína podle odhadů odborníků možná přivezou jednu.

V sílu ruské výpravy ale věří ruský prezident Vladimir Putin. "Vy, nejlepší z nejlepších, uznávaní lídři, začínáte napjatý a odpovědný boj za sportovní čest země," řekl před zástupci olympioniků jen pár dní před odjezdem do Turína. Přesto je ale vyzval k vytrvalosti a patriotismu.

Reklama

Související témata: