Hlavní obsah

Sáblíková by se za medaili odměnila ovocnými knedlíky

TURÍN

Získat medaili a vychutnat si slavnostní ceremoniál, tak zní smělý plán české rychlobruslařky Martiny Sáblíkové pro dnešní olympijský závod žen na 5000 metrů. "Strašně chci medaili. Každý večer v televizi sleduji vyhlášení třech nejlepších. A vždy jsem úplně dojatá," vykládá osmnáctiletá česká reprezentantka.

Článek

Turínská olympiáda pro ni začala dobře. V závodě na tři tisíce metrů skončila hned druhý den po zahájení Her sedmá. Kvůli zranění stehenního svalu pak musela vynechat závod na 1500 metrů. Dnes ji ale čeká její nejsilnější disciplína. Na trati dlouhé pět kilometrů drží juniorský světový rekord, jehož hodnota je 7:01,56 min.

"Myslím, že na zlato bude potřeba čas šest minut osmapadesát vteřin. Plus minus dvě vteřiny. Já Martinu ženu ke zlatu, i když to je hodně optimistické. Ale nechci si dělat zadní vrátka, na medaili rozhodně pojedeme. A pokud nebudeme mezi nejlepšími pěti, udělal jsem někde chybu v tréninku," říká Petr Novák, trenér české rychlobruslařské naděje.

Té s léčbou zraněného stehenního svalu pravé nohy pomáhal i vyhlášený fyzioterapeut Pavel Kolář, který pečuje třeba o Jágra, Haška, Neumannovou či další česká sportovní esa. "Jeho starost beru jako velkou psychickou podporu. Věřím, že mi pomůže, tam kam ostatním," lebedí si Sáblíková.

Právě poraněná noha je zřejmě největším strašákem. "Martina je fit na pětasedmdesát procent. Museli jsme upravit trénink, ale nijak nás to nerozhodilo. Problém je, že cítí bolest. V zatáčce se nemůže dobře odrazit. Ale pokud noha vydrží na startu a následně první kolo, bude to dobré," věří Novák.

Životní závod

Sáblíková samotná by brala jakoukoli medaili. "Je to pro mě životní závod. Vydám se úplně na maximum," slibuje závodnice ze Žďáru. Jakou zvolí pro závod strategii? "Pravděpodobně to rozjedu od začátku naplno a uvidím, jestli nasazené tempo vydržím," odkrývá plány závodnice. Definitivní volba strategie ale padne až podle nalosování do závodních skupin a také času startu. "Led je totiž při závodě těžký a postupně se samozřejmě opotřebovává. Netušíme proč, ale na tréninky je ovál lepší," krčí rameny Sáblíková.

Žádnou nervozitou se netrápí. "Vůbec. Strašně se těším. Věřím, že medaili udělám," směje se mladičká reprezentantka. Program na závodní den má jasně daný. "Ráno se hlavně nasnídám, protože při obědě už většinou vločky a další cereálie nejsou. A steak si rozhodně nedám," odkrývá plány.

Zbytek dne stráví s výjimkou kratičkého dopoledního rozbruslení odpočinkem nebo debatami s trenérem. "Nechci, aby se k Martině někdo dostal a rozptyloval ji," vysvětluje kouč. Sáblíková musí mít čistou hlavu. "Ani muziku si nepustím. Je to špatné na koordinaci pohybů," říká česká závodnice.

O žádné oslavě případného úspěchu nepřemýšlela. Čím by se však odměnila už má jasno. "Máma mi připraví ovocné knedlíky. Když budu mít medaili, budou chutnat dvojnásob," zasní se. Dnešní večer rozhodne.

Reklama