Hlavní obsah

Slovensko - Norsko 4:3Slováci se trápili s Norskem, o postupu do čtvrtfinále rozhodl Šatan

PRAHA-tv

Ani slovenští hokejisté nezažili v osmifinále olympijských her ve Vancouveru jednoduchý zápas. Proti Norsku sice dvakrát vedli o dvě branky, ale Seveřané dokázali ve druhé třetině vyrovnat a v dalším průběhu favorita notně potrápili. O postupu Slovenska do čtvrtfinále se Švédskem rozhodl až v 49. minutě Šatan. V dresu slovenského týmu nedohrál zápas pro ošklivé zranění Bartečko.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Norský útočník Tore Vikingstad se raduje z gólu do sítě Jaroslava Haláka.

Článek

Zápas začal hodně dramatickým okamžikem. Tollefsen narazil ve středním pásmu ramenem do hlavy Luboše Bartečka, který se skácel k ledu a ze zadní části hlavy se mu začala řinout krev. Bartečka na ledě ošetřili a odvezli pryč, norský forvard byl vyloučen do konce utkání.

Otřesené slovenské hráče uklidnil v osmé minutě Handzuš, jenž dorazil střelu z dálky. Za další tři minuty tečoval před brankou Gáborík a zvýšil na 2:0. Norové se vrátili do zápasu minut před první přestávkou, když Zuccarello Aasen nejprve přihrával, ale od brusle obránce se mu puk vrátil a on pohodlně skóroval. Už po 50 vteřinách ale Zedník vrátil Slovensku dvoubrankový náskok.

Hokej on-line na Sport.cz:
ZOH 2010:Slovensko - Norsko

Před uplynutím poloviny hrací doby Norové opět snížili. Thoresen před brankou přihrával Vikingstadovi, od jehož brusle se puk odrazil za brankáře Haláka. Právě první norský útok Slovákům hodně zatápěl a Halák se musel pořádně ohánět. A pouhou desetinu vteřiny před koncem druhé třetiny dokonce Bastiansen vyrovnal.

I ve třetí části se překvapivě hrálo více před slovenskou brankou, naši bývalí federální spoluhráči se jen hodně těžko prosazovali do útočného pásma. Jenže i malou příležitost dokázali zužitkovat, ve 49. minutě našel Višňovský před brankou Šatana a pětatřicetiletý kanonýr dostal Slovensko opět do vedení.

Pak se zase zapotil Halák, jehož postupně prověřili Hansen a Thoresen, Holös v dobré příležitosti mířil mimo. V závěru ještě Norové zkusili power play, znovu vyrovnat však už nedokázali. Zuccarello Aasen velkou šanci v závěru neproměnil.

ZOH - lední hokej, osmifinále:
Slovensko - Norsko 4:3 (3:1, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 8. Handzuš (Gáborík, Marián Hossa), 11. Gáborík (Demitra, Chára), 19. Zedník (Stümpel, Pálffy), 49. Šatan (Višňovský, Zedník) - 19. Zuccarello Aasen (Holös), 28. Vikingstad (Thoresen, Zuccarello Aasen), 40. Bastiansen (Olimb, Thoresen). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Joannette - Losier (oba Kan.), Kiča (Ukr.).
Slovensko: Halák - Meszároš, Chára, Višňovský, Štrbák, Jurčina, Sekera, Baranka - Marián Hossa, Demitra, Marcel Hossa - Pálffy, Stümpel, Gáborík - Zedník, Handzuš, Bartečko - Šatan, Kopecký, Cibák - Radivojevič. Trenér: Ján Filc.
Norsko: Grotnes - Jakobsen, Mats Trygg, Holös, Tollefsen, Lund, Bonsaksen, Kaunismäki - Thoresen, Vikingstad, Zuccarello Aasen - Hansen, Andersen, Röymark - Holtet, Bastiansen, Olimb - Laumann Ylven, K. Forsberg, Spets. Trenér: Roy Johansen.
Program čtvrtfinále turnaje:
Středa 24. února:
21:00USA - Švýcarsko
Čtvrtek 25. února:
01:30Rusko - Kanada
04:00Finsko - Česko
06:00Švédsko - Slovensko
Dvojice pro semifinále:
USA/Švýcarsko - Finsko/Česko
Rusko/Kanada - Švédsko/Slovensko

Reklama

Související témata: