Hlavní obsah

Zlatý sen Neumannové ohrožuje nemoc

TURÍN

Sen o vytouženém olympijském zlatu se Kateřině Neumannové rozplyne možná dříve než v pátek začne poslední závod běžkyň na turínských hrách. Česká lyžařská královna do třicetikilometrového maratónu volnou technikou možná vůbec nevyrazí. Její plány hatí nemoc. Už od středečního večera měla podle zpráv z jejího okolí pociťovat známky začínající chřipky.

Článek

Výprava nasadila veškeré kapacity na její léčbu. O její účasti v závodě se rozhodne až krátce před dopoledním startem. "Ve čtvrtek se její stav nezlepšil. Nyní o ni pečují doktor Koldovský a fyzioteraput Kolář. Nelze nic předvídat. O tom zda poběží, se rozhodne až v pátek. Věříme, že se její stav zlepší," řekl dnes odpoledne manažer Neumannové Josef Jindra.

Na čtvrteční trénink musela česká závodnice zapomenout. V případě její páteční absence by tak vzala za své další šance na rozšíření zatím nečekaně skromné české medailové sbírky z turínských her. Ani to, že se vyhýbala olympijské vesnici a dlela v penzionu vyhrazeném jen pro její tým, ji neochránilo před atakem nemoce.

Proti chorobě nasadili kalciovku a vitamíny

"Doufáme, že se z toho nevyvine viróza. Pokud by nebyla v pořádku, nemůže v těžkém závodě na 30 km startovat," pravil šéflékař výpravy Jaroslav Větvička. Náznaky virózy u lyžařky poté potvrdil Kolář. "Ale je v počátečním stádiu. Má čepy na mandlích a zřejmě se to trochu zaktivovalo. Nevypadá to, že by nestartovala, ale start je ohrožen. Uvidíme ráno, jak se to přes noc vyvine," citovala Koláře ČTK.

Podle zainteresovaných je těsně před závodem možnost razantnější léčby omezená. "Nasadili jsme vitaminy a dostala kalciovku. Víc se nedá dělat," doplnil Kolář.

Plánovala jít na hokej

Neumannová mnoho třicítek volnou technikou zatím neběžela, ale při čekání na maratón si dlouho věřila. "Je to poslední olympijský závod. Dám do něj úplně všechno, abych si nemusela později nic vyčítat, že jsem třeba neudělala pro úspěch maximum," slíbovala si a těšila se na víkend, kdy plánovala výlet na sjezdovky, k němuž se zatím při hrách nedostala. Také chtěla vidět naživo v akci hokejisty. To vše by v případě nemoci asi také vzalo za své.

K adeptkám na přední pozice v bitvě s hromadným startem je řazena v Pragelatu už dvakrát zlatá Estonka Šmigunová, ale i Rusky Čepalovová a Medveděvová, Norka Steirová, probrat by se mohla její krajanka Björgenová, počítat je třeba s Italkou Paruzziovou. Na startu bude i české trio Kamila Rajdlová, Iva Janečková a Helena Erbenová-Balatková.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.