Hlavní obsah

ZOH on-line: Semifinále Švédsko vs. Česko

TURÍN

Po výhře nad Slováky hokejisté v pátek v hale Palasport Olimpico narazí na Švédsko, které český tým v souboji o finále udolal 3:2 v prodloužení také na posledním mistrovství světa ve Vídni. Hadamczikův tým by takový výsledek bral. Sledujte on-line reportáž Sportu.cz!

Článek

Trénink včera odpoledne na ledě absolvovala osmnáctka hráčů. Obránci Tomáš Kaberle, Židlický a útočník Čajánek zamířili jen na masáž, další bek, Kuba, stejně jako brankář Vokoun čas vymezený tréninku strávili na rotopedu v útrobách haly.

Kdo vyhraje olympijské semifinále?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Po obvyklé přípravě na jedné polovině kluziště piloval střelbu uzdravený útočník Kotalík, v druhém pásmu kroužila kolem brankáře Salfického čtveřice v bílých dresech Výborný, Erat, Hemský, Bulis, jimž se v rudém postavilo kvarteto mazáků Lang, Straka, Jágr, Ručinský.

Po hodině přípravy na ploše hráči zamířili do kabiny. Čekala je taktická příprava. "Švédsko má organizovanou obranu i výborné individuality typu Alfredssona či Forsberga. Viděli jsme kazety s jejich zápasy. Bude záležet, jak utkání takticky zvládneme a zda se prosadí naši hráči. Věřím, že opět projeví českou bojovnost a chytrost. Jsou to šibalové, určitě na ledě ještě vymyslí něco navíc," řekl s výhledem dnešního utkání český trenér Alois Hadamczik.

Po vítězném čtvrtfinále se Slovenskem neměl kouč se spánkem v noci ze středy na čtvrtek žádný problém. "Mám tady dceru, syna, snachu a dva vnuky. Pozdravil jsem je, chvíli jsme se bavili a s radostí jsem usnul, jako když spadne kámen do postele," usmál se Hadamczik. Teď už je ale uvolnění znovu nenávratně pryč, je tady další klíčový boj o naději na medaili.

Pikantní soubor mezi borci z Rangers

Souboj bude pikantní pro švédského brankáře Henrika Lundqvista, který působí v NHL v týmu New York Rangers. V české sestavě je pětice spoluhráčů z klubu v čele s Jaromírem Jágrem. Strážce severské svatyně vyjádřil ze setkání v odlišných dresech obavy. "Útočník je na tom vždy lépe. Jaromír je navíc velký a těžký. Výhodou pro mě je, že znám jeho návyky, jeho reakci, ale při každé změně jeho pohybu budu muset být připravený reagovat. Když je na ledě, musíte být pořád ve střehu, protože má obrovský cit na góly," prohlásil Lundqvist.

Může to ale platit třeba i obráceně, české opory Rangers zase vědí o slabinách gólmana. "Naše znalost Henrikových zvyklostí by mohla být výhodou, jenže v NHL chytá perfektně. Snad najdeme skulinku. Musíme využít sebevědomí, které jsme nabrali proti Slovensku," řekl urostlý obránce týmu New York Rangers a české reprezentace Marek Malík.

Důsledná obrana

"Můžeme být klidnější, nejdůležitější zápas turnaje jsme zvládli. Znovu vyjdeme z důsledné obrany, která byla cestou k úspěchu proti Slovákům," tvrdil bek Marek Židlický. Obránce František Kaberle spíš než pohledný zápas čekal taktické šachy. "Švédové víc vyčkávají a jejich strategie bývá založena na vstřelení prvního gólu. To nesmíme dopustit," přemítal.

Hadamczikův tým nastoupí pravděpodobně v sestavě Hnilička - Kubina, T. Kaberle, Židlický, Malík, Kuba, F. Kaberle, Špaček - Jágr, Prospal, Straka - Hejduk, Lang, Ručinský - Erat, Výborný, Bulis - Kotalík, Čajánek, Hemský (Olesz).

Čeští hokejisté mají v samostatné třináctileté historii se Švédskem pozitivní bilanci. Ve vyřazovací části velkého turnaje se týmy utkaly čtyřikrát a severský tým vyhrál hned první duel v roce 1993. Poslední vítězný souboj se datuje právě ke světovému šampionátu ve Vídni, jenže to soupeři chyběli Forsberg, Sundin či Lidström. Dnes to bude daleko těžší.

Vítěz tohoto semifinále se v boji o zlato utká s lepším z dvojice Finsko-Rusko. V případě nerozhodného výsledku po 60 minutách následuje desetiminutové prodloužení se čtyřmi hráči na každé straně, které ukončí zlatý gól. Pokud by branka nepadla, poprvé v turnaji by přišly ke slovu samostatné nájezdy.

Vzhledem k velkému množství příspěvků, které porušují pravidla, jsme se rozhodli diskusi zablokovat. Slušným čtenářům se omlouváme.

Reklama

Související témata: