Hlavní obsah

Co budeme dělat? ptal se partner Ledové babičky. Jedeme dál, reagovala Jágrova vrstevnice

Německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová ani v téměř 46 letech nehodlá uzavřít olympijskou kariéru. Stále sní o desáté medaili z her a uvažuje o startu i za čtyři roky v Pekingu, třebaže by tam v případě účasti oslavila padesátiny (22. února). Byly by to její osmé olympijské hry.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Claudia Pechsteinová z Německa.

Článek

Když po dnešním osmém místě na své hlavní trati 5000 metrů na hrách v Pchjongčchangu dostala od životního partnera Matthiase Grosseho otázku: "Co budeme dělat?", neváhala přes obrovské vyčerpání a zklamání z výsledku s odpovědí. "Budeme pokračovat," řekla pětinásobná olympijská šampionka.

"Pořád ještě porážím mladší soupeřky. Proč by měla moje éra skončit?" prohlásila Pechsteinová, věkem vrstevnice Jaromíra Jágra, který také neúnavně pokračuje ve sportovní kariéře..

K pětce vzhlížela v Koreji s nadějemi a patřila ke spolufavoritkám, protože v této sezóně dokázala na nejdelší trati vyhrát i závod Světového poháru ve Stavangeru. V olympijském závodě ale byla oproti času z Norska skoro o deset sekund pomalejší. "Ledová babička", jak si sama říká, přiznala, že jí došly síly.

"Začala jsem dobrými časy na kolo, do šestého sedmého to šlo dobře. Pak jsem to tempo neudržela, sama nevím, proč," uvedla. Dodala, že pokud dnes platilo její heslo: "Zvítězit, nebo zemřít", pak tentokrát mířila spíš k tomu umírání.

V závodě na 5000 metrů, který na OH vyhrála v letech 1994, 1998 a 2002, měla v Koreji nejspíš největší šanci na zisk vysněné desáté olympijské medaile. Skýtá se jí ještě možnost ve stíhačce družstev a v závodě s hromadným startem, kde ale nepatří k favoritkám, nicméně v této sezóně už také jednou v SP vyhrála (v prosinci v Calgary). A kdyby to nevyšlo? "Další šance bude zase na pětce za čtyři roky," řekla Pechsteinová.

Reklama

Související témata: