Hlavní obsah

Sáblíková mění plány! Kvůli mistrovství světa musí před olympiádou zvládnout dva závody

Erfurt

Perná generálka na olympijské hry čeká v průběhu víkendu českou rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou při Světovém poháru v Erfurtu. Pětinásobná olympijská medailistka pojede v neděli v Německu závod na tři kilometry, proti očekávání se však už v sobotu představí v bitvě na 1500 metrů. Ač souboje pod pěti kruhy začnou už za tři týdny, důvodem jejího mimořádného vytížení je březnové mistrovství světa ve víceboji, které se uskuteční v Nizozemsku.

Foto: facebook.com/SportInvest.cz/

Martina Sáblíková na rychlobruslařském oválu

Článek

„Raději bych odpočívala a bolavá záda pošetřila, jenže nemáme vyjetá dvě místa pro březnové mistrovství světa, takže se nedá nic dělat a musím naskočit," krčila smířlivě rameny Martina Sáblíková, když jí trenér Petr Novák zvěstoval, že kromě nedělního závodu absolvuje ostrý start i v sobotu.

„Plán byl odlišný. Mysleli jsme, že sobotu Martina vynechá. I proto ještě ve čtvrtek trénovala dvoufázově a docela velký objem měla na kole. Jenže kdyby nejela tady v Erfurtu obě distance, tak nám pro šampionát v Amsterdamu připadne jen jedna pozice," vysvětloval Petr Novák, trenér české rychlobruslařské reprezentace. Ve své podstatě se Sáblíková obětuje pro reprezentační kolegyni Zdráhalovou, aby jí pomohla vybojovat start na mistrovství, neboť sama coby česká rychlobruslařská jednička má start garantovaný a připravit o účast v Nizozemsku by ji mohlo jen zranění nebo únava po olympijských hrách.

Sáblíková už v předstihu hlásila, že od vystoupení Erfurtu nemá žádné přehnané očekávání. Po šesti týdnech bez ostrého závodu prostě potřebovala otestovat tělo v závodním režimu a další šance už nebude, neboť v nadcházejícím týdnu se přesouvá do dějiště olympijských her.

„Chci hlavně zjistit, jestli budu schopná držet tempo, protože v tréninku je vše přeci jen jiné. Ač se člověk hecuje sebevíc, atmosféru závodu nenavodí. Odraz je jiný, nemůžete si ulevit. Navíc nevím, jak moc po velkém tréninkovém objemu bude reagovat tělo. Ale půjdu na start z plné přípravy," připomínala Sáblíková, že coby několikanásobná šampiónka a trojnásobná olympijská vítězka si nic nepotřebuje dokazovat.

„Pojmeme patnáctistovku jako měřený trénink," říkal trenér Novák. „Martina od prosince trénuje na maximum a její stav se nehorší. Musí prostě tělo otestovat v závodě. Není možné, aby šla do bitvy o olympijskou medaili po takové pauze bez jediného startu," přemítal Novák a byl přesvědčený, že Sáblíková dohnala tréninkový výpadek: „Martina ukáže soupeřkám, že s ní musí počítat na medailové pozice."

Reklama

Související témata: