Hlavní obsah

Američané neuspěli u CAS protestem proti odkladu předání medailí za družstva

Američtí krasobruslaři neuspěli u Mezinárodní sportovní arbitráže (CAS) s odvoláním proti odložení medailového ceremoniálu po olympijské soutěži družstev. CAS dnes jejich požadavek, aby stříbrné medaile dostali ještě před nedělním skončením her v Pekingu, zamítl. Předání medailí se neuskutečnilo kvůli dopingovému případu členky vítězného ruského týmu Kamily Valijevové. Řešení její kauzy se ale může táhnout ještě týdny nebo měsíce.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová na ZOH v Pekingu.

Článek

K CAS se devět členů stříbrného týmu odvolalo proti rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) odložit předání medailí na pozdější dobu, až bude případ vyřešen. O úmyslu amerického týmu podle agentury AP informovali MOV dopředu právníci. V doprovodném dopise předsedovi Thomasi Bachovi argumentovali tím, že pravidla stanovují, že po skončení každé soutěže musejí být předány medaile.

Valijevová měla pozitivní test na zakázaný trimetazidin v prosinci při národním šampionátu v Petrohradu. Výsledky kontroly ale byly zveřejněny až poté, co mistryně Evropy pomohla Rusku ke zlatu v olympijské soutěži družstev. Kvůli její možné diskvalifikaci byl proto medailový ceremoniál odložen. CAS poté umožnil teprve patnáctileté Rusce ve zrychleném řízení dál startovat na OH a zasáhnout do soutěže jednotlivkyň, v níž jako obrovská favoritka skončila čtvrtá.

Američané se umístili v úvodní krasobruslařské soutěži v Pekingu za Rusy a před Japonci a trvali na převzetí stříbrných medailí. "Medailový ceremoniál z olympijských her nelze někde dodatečně napodobovat. Mají (sportovci) být oslavováni před zraky celého světa, než opustí Peking," citovala AP šéfa amerického krasobruslařského svazu Ramseyho Bakera.

Reklama

Související témata: