Hlavní obsah

Čeští biatlonisté ve větrné stíhačce nezvládli střelbu, naopak zlatý Francouz pálil úžasně

Aktualizováno

Stíhací závod na ZOH v Pekingu se českým biatlonistům vůbec nepovedl. V mrazu si neporadili se silným větrem, udělali na střelnici spoustu chyb a nezářili ani v běhu. Nejlepší z reprezentační čtveřice Michal Krčmář se tak ze slibné šestnácté pozice na startu propadl až na 34. místo v cíli. Pro zlato si sáhl fenomenální střelbou Francouz Quentin Fillon Maillet, jenž poslal všech dvacet ran do terče.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Quentin Fillon Maillet byl ve stíhačce bezchybný.

Článek

Vítěz sprintu J. T. Boe se snažil vydat ve stopách krajanky Röiselandové, rovněž toužil po třetím zlatu z Pekingu. Starosti mu ale nastaly už při druhé položce, kdy si musel přidat 300 metrů na trestném kole za dvě chyby. Jeho nejbližší pronásledovatel Fillon Maillet měl sice ještě před ulehnutím potíže s namrzlou zbraní, nicméně terče vyčistil a snížil ztrátu na vedoucího Nora na dvanáct sekund.

Smůlu na vítr měl pak J. T. Boe při třetí zastávce na střelnici, udělal při ní tři chyby a byl z toho propad na páté místo. Na stříbrnou příčku se mezitím prodral Norův o pět let starší sourozenec Tarjei.

O prvenství se ale už v té chvíli jasně přihlásil stříbrný ze sprintu Fillon Maillet, jenž odstřílel všechny položky čistě. Vedle něj zvládl stíhačku s nulou už jen Ital Lukas Hofer, jenž se startovním číslem 14 bojoval o bronz, který ale před ním uhájil Rus Eduard Latypov. Skokanem stíhačky se stal Rakušan Felix Leitner, jenž se s číslem 46 prodral do elitní desítky.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Tarjei Boe na trati stíhacího závodu.

Také Krčmář myslel na posun pořadím. Po úvodní ležce sice jednou kroužil, ale druhou už v těžkých větrných podmínkách zvládl čistě a znamenalo to pro něj velmi nadějný posun na hranu první desítky.

Jenže čtyři rány mimo terč při stojce ve stejně složitých podmínkách jako měl J. T. Boe, vyřadily českého reprezentanta ze hry o přední umístění. Celkově se Krčmář dopustil sedmi chyb a v cíli byl až 34. s téměř pětiminutovou ztrátou.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Tero Seppala z Finska , Michal Krčmář a Philipp Nawrath z Německa při stíhačce.

Malou náplastí pro Krčmáře mohlo být alespoň proklouznutí do pátečního závodu s hromadným startem na 15 km. „Jsem rád, že tady dostanu ještě jednu šanci v nějakém závodě jednotlivců, teď se ale chci hlavně soustředit na úterní štafetu. Ke stíhačce snad můžu říct je tolik, že střídavé poryvy větru na střelnici byly absolutně na hraně. S ležkama jsem se popral, stojky jsem ale nezvládl. Tady bychom si to měli spíš rozdávat narovinu a ne čekat, kdo bude mít víc štěstí," konstatoval pro Českou televizi Krčmář.

Dobré běžecké předpoklady chtěl i ve stíhačce prodat Mikuláš Karlík, jenže už při položkách vleže zapsal celkem čtyři chyby, což ho srazilo na 39. místo. Jak na střelnici foukalo víc a víc, neuměl si s tím teprve 22letý český mladík na střelnici poradit. Nakonec objel celkem osm trestných kol a nemohl být spokojený se 42. místem v cíli.

Zimní olympijské hry v Pekingu - stíhací závod biatlonistů na 12,5 km
1. Fillon Maillet (Francie) 39:07,5 (0)
2. T. Boe (Norsko) +28,6 (1)
3. Latypov (ROC/Rusko) +35,3 (1)
4. Hofer (Itálie) +51,1 (0)
5. J. T. Boe (Norsko) +2:13,7 (7)
6. Rees (Německo) +2:30,2 (1)
7. Desthieux (Francie) +2:47,2 (3)
8. Samuelsson (Švédsko) +3:02,7 (5)
9. Jacquelin (Francie) +3:06,2 (6)
10. Leitner (Rakousko) +3:08,8 (1)
----
34. Krčmář (ČR) +4:59,4 (7)
42. Karlík (ČR) +6:31,3 (8)
44. Václavík (ČR) +6:33,7 (6)
48. Štvrtecký (ČR) +7:24,6 (7)

Reklama

Související témata: