Hlavní obsah

Boe králem olympiády, Norové mají z biatlonu čtrnáct medailí. Česko v hodnocení zemí osmé

Nejúspěšnějším sportovcem ZOH v Pekingu je 28letý norský biatlonista Johannes Thingnes Boe, který vybojoval celkem pět medailí. Po triumfech ve sprintu, v mužské i smíšené štafetě vyhrál i páteční masák a k tomu má ještě bronz z vytrvalostního závodu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Johannes Thingnes Boe na střelnici.

Článek

Boe má v historickém žebříčku už bilanci 5-2-1 a z biatlonistů je lepší pouze jeho legendární krajan Ole Einar Björndalen, jenž získal celkem čtrnáct medailí, z toho osm zlatých.

Pět medailí ze šesti biatlonových startů v Číně vedle krále letošní olympiády brali také jeho krajanka Marte Röiselandová a Francouz Quentin Fillon Mailet. Celkem čtyřmi medailemi přispěl do rodinné sbírky i starší ze sourozenců Tarjei Boe.

S bilancí šesti zlatých, dvou stříbrných a šesti bronzových je zároveň Norsko nejúspěšnější biatlonovou zemí. Celkově počet čtrnácti cenných kovů z jednoho sportu je rekordním počinem ze zimní olympiády.

Na stupně vítězů se prosadili závodníci jen sedm zemí, Česko díky 4. a 6. místu Davidové a 8. místu ženské štafety figuruje na osmém místě žebříčku podle bodového zisku.

Nejúspěšnější biatlonisté na ZOH v Pekingu
Jednotlivci
Johannes Thingnes Boe (Norsko)4-0-1
Marte Roiselandová (Norsko)3-0-2
Fillon Maillet (Francie)2-3-0
T. Boe (Norsko)2-1-1
E. Öbergová (Švédsko)1-2-0
Eckhoffová (Norsko)1-1-1
Země
Norsko6-2-6
Francie3-4-0
Švédsko1-3-0
Německo1-0-1
ROC/Rusko0-1-3
Bělorusko0-1-0
Itálie0-0-1

Reklama