Hlavní obsah

Budí pozornost. Lyžařská kráska a tvář her se narodila v USA, o medaile jede za Čínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Pekingu hledí na okolí z reklamních tabulí, může být tváří nadcházejícího velkého svátku. Eileen Guová patří k favoritkám olympiády mezi akrobatickými lyžařkami, ale zdaleka není známá jen ve sportovním světě. Ve svých osmnácti se prosazuje jako modelka, studuje. Mnohé nezasvěcené může překvapovat, že ač je narozena v San Francisku, závodí za Čínu, k níž má ovšem přirozenou vazbu po matce, která kdysi také lyžovala.

Foto: @ twitter Eileen Gu

Eileen Guová

Článek
Fotogalerie

„Když jsem v Americe, jsem Američanka. Když jsem v Číně, jsem Číňanka. Když jsem na svahu, tak jsem sportovec. Právě k tomuto aspektu se snažím obrátit pozornost nejvíce," cituje jednoduchou filozofii Guové stanice ESPN a s ní i další média.

Úředně však její zakotvení bylo nutné vyřešit striktně. Převážila její touha reprezentovat Čínu a stala se její občankou. Snad i proto, že pouto ke sportu v ní pěstovala hlavně její čínská matka. Svou dceru kdysi přihlásila na lyžování hlavně proto, aby pro ni na svazích nebyla zpomalující přítěží. Ale Eileen nejen že držela krok, ale záhy v Americe vstoupila do světa lyžařských profesionálů.

Loni v lednu Guová šokovala sportovní svět. Ne snad svými kořeny v zemích, které představují dráždivé protipóly. Ale získala zlato z X Games. Co víc? Stala se první ženou, která jako nováček na této akci brala tři medaile.

A třikrát úspěšná byla i na MS. Zlatá ve slopestylu a v rampě, bronzová v Big Airu. Dokáže šokovat novými odvážnými prvky.

Nadcházející hry bere pro sebe jako šanci, pro Čínu dokonce jako poslání a pro místní obyatele jako možnost, jak v ještě širším měřítku najít cestu k zimním sportům. „Vím, jak odhodlaní umějí tamní lidé být a vím, že i díky zimním hrám v Pekingu se mohou zapsat do historie," tvrdí vzletně Guová.

Nešetří vlastní prezentací na svahu, ale i na sociálních sítích. V životě se snaží najít rovnováhu mezi rolemi lyžařky, modelky a studentky.

Kariéra modelky je pro ni stejně důležitá jako ta freestylová. „Modeling si žádá stejně tak jako lyžování hodně sebedůvěry," říká Guová pro stránky svých sponzorů a vypočítává další styčné body: „Oboje funguje jako prostředek pro vyjádření kreativity a osobního stylu. Zároveň je to pro mě výzva, protože je třeba vystoupit ze své komfortní zóny."

Reklama

Související témata: