Hlavní obsah

Češi musí na přímý postup zapomenout, o čtvrtfinále bude nutné svést bitvu v úterý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští hokejisté se sice mohou radovat z první výhry na olympijském ledě v Pekingu, ale zároveň mají už po dvou odehraných zápasech smutnou jistotu, že účinkování ve skupině nepřinese přímý postup do čtvrtfinále.

Foto: David W Cerny, Reuters

Čeští hokejisté oslavují výhru nad Švýcarskem.

Článek

„Určitě to komplikace je, bylo by samozřejmě lepší postoupit rovnou. Ale musíme přijmout, jak se turnaj vyvíjí. Teď se soustředíme na Rusy, dál ani nekoukáme," tvrdil kouč národního týmu Filip Pešán. Závěrečné utkání v první fázi turnaje čeká národní tým už v sobotu, kdy se ve 14.10 h SEČ střetne s neporaženými Rusy.

Sborná obhajující zlato z Pchjongčchangu ve dvou dosavadních zápasech ještě neinkasovala a už nyní má jako jistý vítěz skupiny zaručený přímý postup do středečního čtvrtfinále. Zatímco české mužstvo se nevyhne kvalifikačnímu zápasu o den dřív.

Hrát ho muselo od zavedení platného modelu turnaje už na ZOH 2010 ve Vancouveru (Lotyšsko 3:2 v prodl.) i o čtyři roky později v Soči (Slovensko 5:3). Pokaždé v něm tedy uspělo, ale vždycky o den později padlo ve čtvrtfinále (S Finy 0:1, resp. s USA 2:5). Až minule v Koreji se Česku povedlo postoupit rovnou a ve čtvrtfinále zdolat USA 3:2 po náj.

Ledový Peking - 9. díl nového pořadu Sport.czVideo: Sport.cz

Také v Pekingu postupují přímo do čtvrtfinále vítězové skupin a nejlepší mužstvo z druhých míst. Ve skupině C mají ale před nedělním vzájemným soubojem šest bodů Finové i Švédové, čehož už Češi i v případě ruského skalpu nedosáhnou, takže se Pešánovým svěřencům i tato cesta rovnou mezi elitní osmičku zavírá. Ve skupině A to zatím vypadá, že o prvenství zabojují mezi sebou Kanada a USA.

Po základních skupinách nikdo z dvanácti účastníků turnaje ale neskončí. Čtyři přímo postupující se ale už po víkendu mohou začít chystat na středeční čtvrtfinále, zatímco zbylých osm týmů se již o den dřív utká podle umístění mezi sebou, aby vítězové čtyř soubojů doplnily čtvrtfinalisty.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Šimon Hrubec pochytal všech pět nájezdů švýcarských harcovníků.

O nasazení pro tyto úterní kvalifikační zápasy, nebo chcete-li předkolo play off, rozhodne žebříček sestavený tak, že se na srovnají dva zbývající týmy z druhých míst, potom celky z třetích příček konečných tabulek a následně čtvrtých. Postupná kritéria pro určení pořadí jsou body, skóre, vstřelené branky, případně umístění ve světovém rankingu.

Klidně se ale mohou znovu utkat týmy, které spolu hrály už ve skupině. Dál už se pak postupuje přesně daným turnajovým pavoukem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.