Hlavní obsah

Čeští běžkaři mě nepotěšili, přiznává mistr světa Koukal. Zkrácení maratonu nechápe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výkony českých běžců na lyžích na olympiádě v Pekingu nebyly ideální. Mistr světa z roku 2003 a člen bronzové štafety ze ZOH 2010 ve Vancouveru Martin Koukal věřil v lepší výsledky. Mrzelo ho navíc zkrácení závěrečného závodu mužů z padesáti na třicet kilometrů.

Češi mě na olympiádě nepotěšili, hodnotí výsledky mistr světa KoukalVideo: Sport.cz

 
Článek

„Bohužel běžecké lyžování mě úplně nepotěšilo. Výborné bylo 18. místo Michala Nováka a pak se povedl ten den individuálních sprintů. Jak holky tak kluci zajeli slušný výsledky, ale tím výčet toho, co se povedlo, končí," řekl Martin Koukal v pořadu Sport.cz Ledový Peking.

Na olympiádě věřil zejména Novákovi, který v letošní sezoně ve Světovém poháru dojel dvakrát pátý. „Udělal opravdu velký pokrok. Ale bohužel ho v Pekingu nepotvrdil," lituje Koukal.

Novák měl v plánu absolvovat kompletní olympijský program, nakonec však do závěrečného maratonu volnou technikou vinou únavy a extrémních podmínek nenastoupil. „Vlastně nevím, jaký byl Michalův vrchol a jakou prioritu plánoval dát maratonu. Jestli čekal, že to bude jeho klíčový závod a nakonec nenastoupil, tak někde udělal chybu," myslí si bývalý reprezentant.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Večerpaní lyžaři v cíli závodu

Maraton se však po rozhodnutí pořadatelů nejel na tradičních padesát kilometrů, ale byl zkrácen na třicet. „To mě mrzí. Přitom ještě byl prostor přesunout závod na neděli. Vždyť padesátka zatím nechyběla na žádné olympiádě," podotýká Koukal.

V silném větru a mrazu dojeli Češi až ve druhé polovině startovního pole. Petr Knop skončil na 37. pozici, Adam Fellner na 42. místě. V těžkých podmínkách zvítězil Rus Alexandr Bolšunov.

„Zima je dlouhodobá a objektivní, ale na samotné trati jsou určitě horší poryvy větru. Je důležité se schovat ve skupině. Když lyžař odpadne, nemá šanci se do skupiny vrátit," popisuje Koukal strasti závodu v náročném počasí.

Sám prožil svůj největší úspěch v kariéře právě v maratonu na 50 kilometrů, který ovládl na mistrovství světa v roce 2003 v italském Val di Fiemme. „Padesátky se jedou jen jednou nebo dvakrát za rok. Nedá se na ně speciálně připravit. Akorát je nutné si hlídat jídlo až tři čtyři dny před startem, aby závodníkovi nedošla energie," vysvětluje 43letý Koukal.

Právě s jídlem byl v Pekingu problém, což potvrdil i další český lyžař Ondřej Černý, který už se přesunul do norského Lygna na mistrovství světa juniorů. „Říkal mi, že kvalita a chuť stravy nebyla úplně dobrá, což mohlo některým závodníkům způsobit v maratonu problémy," myslí si Koukal.

Mistr světa raději než na svůj triumf z Itálie vzpomíná na bronzovou medaili ve štafetě z olympiády ve Vancouveru. „Byl to silnější zážitek. Sdílená radost je vždycky větší. Úplně jiná euforie a jsem moc rád, že jsem mohl slavit s celým týmem," usmívá se Koukal.

Reklama

Související témata: