Hlavní obsah

Čeští hokejisté si jedou pro medaili. Mají silné lídry, píší v Rusku

Ač výsledky a předváděné výkony české hokejové reprezentace v této sezoně rozhodně nenahrávají směrem k olympiádě v Pekingu k příliš velkým ambicím a očekáváním, nemusí být nakonec zase tak zle. Dokonce i v Rusku, s nímž se tým kouče Filipa Pešána utká už ve skupině, se ozývají prognózy, že by české čekání na medaili z velké akce mělo právě teď skončit.

V Praze dnes trénovalo osm hráčů hokejové reprezentaceVideo: Sport.cz

 
Článek

Oficiální stránky převážně ruské KHL ve své předolympijské analýze staví český tým poměrně vysoko. Připomínají bohatou historii tuzemského hokeje, ale samozřejmě zmiňují i smutný fakt, že od bronzu z MS 2012 zatím Češi na medaili z velké akce čekají marně a čtvrté místo z poslední olympiády je za dlouhá léta nejlepším výsledkem.

Pro ruské fanoušky i experty je velká část nominovaných Čechů ze současných či bývalých angažmá v KHL dobře známá. Za jasného lídra považují nejproduktivnějšího hráče vedoucího týmu KHL Čeljabinsku Lukáše Sedláka.

„Sedlák nasbíral 43 bodů (18+25) ve 49 duelech za Traktor a k bodům navíc přidal spoustu tvrdé práce. Podle čísel z naší statistiky „smart puck" je co do aktivity před brankou soupeře nejlepším hráčem celé ligy, pořadí celé soutěže vévodí také co do odebírání kotoučů protivníkovi," vychvalují stránky KHL.

Za klíčového obránce Pešánova výběru pak označují Lukáše Kloka z Nižněkamsku. „V této se sezoně je hodně potentní zbraní v KHL, se 31 body (5+26) ve 44 zápasech v týmové produktivitě vážně šlape na paty lídrovi bodování, útočníkovi Maratu Chairullinovi," zmiňuje KHL.

Zároveň upozorňuje na fakt tentokrát Češi vyšlou na hry hodně zkušený tým. „Kádr Čechů už má dost vysoký věk, průměr je jen lehce pod 30 let," uvádí s tím, že nejmladším členem je 24letý útočník Frölundy Michal Špaček, nejstarším pak 36letý Roman Červenka, pro něhož to bude čtvrtá olympiáda v kariéře.

A jaká je tedy podle Rusů prognóza? „Je fér předpokládat, že Češi budou bojovat o první místo ve skupině a pak půjdou po tolik očekávané medaili. Pešánův tým je nabitý zkušenostmi a silnými lídry. Nicméně trenérský tým stále čelí těžkému úkolu, jak tenhle potenciál proměnit ve vítězný celek na ledě. Pokud se Čechům podaří vyladit mužstvo na olympijský turnaj, může oprávněně pomýšlet minimálně na bronz," dodává KHL.

Jak dopadnou čeští hokejisté na olympiádě v Pekingu?
Získají zlato.
18,7 %
Získají stříbro.
3,9 %
Získají bronz
10,2 %
Skončí čtvrtí
3,4 %
Skončí ve čtvrtfinále
53 %
Nepostoupí do čtvrtfinále
10,8 %
Celkem hlasovalo 7470 čtenářů.

Reklama

Související témata: