Hlavní obsah

Co teď čeká Ledeckou? Igráčci po kopcích už nechodí, lyže se ničí dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svoji práci na snowboardovém prkně odvedl na výbornou, však mu také Ester Ledecká po svém zlatém závodě opakovaně děkovala. Jenže servisman Miloš Machytka si ani pořádně nevychutnal radostné chvilky a už spěchal s lyžemi do střediska Jen-čching, kde bude jeho práce zřejmě ještě důležitější. Máza tu hraje v rychlostních disciplínách klíčovou roli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Servisman Miloš Machytka (zleva) spolu se snowboardovým trenérem Justinem Reiterem, Ester Ledeckou a lyžařským koučem Tomášem Bankem.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Už když se Ledecká plně chystala na snowboard, Machytka myslel i na další etapu jejich olympijské mise. Dostával informace od lyžařského kouče Tomáše Banka, jenž byl v Jen-čchingu obhlédnout mužské závody, komunikoval se zástupci firmy Atomic, která pro obhájkyni zlata v super-G chystá lyže, a sám se podílel na testování struktur a vosků.

Jenže podmínky se mění. Extrémní mrazy z úvodu her pozvolna odcházejí. „Před týdnem mi hodinky ukazovaly pocitově minus 36 stupňů," říká Machytka. „Lidé na kopci byli nabaleni a pohybovali se zpomaleně jak postavičky z igráčků," usmívá se.

Nyní předpověď na páteční závod hlásí okolo minus čtyř stupňů. „Na to se už vybírá lépe než na minus 30," ví Machytka. Pořád ale zůstávají specifika místního technického sněhu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ester Ledecká a její tým: fyzioterapeut Michal Lešák (zleva), servisman Miloš Machytka a trenér Tomáš Bank.

„Při minimální vlhkosti a v mrazu, takový sníh nikde moc nezkusíte. Lyže fungují jinak než na přírodním sněhu. Navíc je v něm neskutečné množství špíny, které musíme každý den ze skluznice odstraňovat," popisuje.

Pokud tedy skluznice vůbec vydrží, na přemrzlém sněhu se často velmi rychle spálí. „Mám zprávy, že občas se znehodnotily i během jediné jízdy," říká Machytka. Zásoby lyží má ale dostatečné. „Celkem asi dvacet párů. Osm na sjezd, čtyři na super-G, nějaké obřačky na testování a přejíždění a k tomu i slalomové na kombinaci," vypočítává servisman.

Reklama

Související témata: