Hlavní obsah

Devětačtyřicetiletá Pechsteinová se stala nejstarší zimní olympioničkou

Devětačtyřicetiletá německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová se stala nejstarší ženou, která kdy startovala na zimních olympijských hrách. Při své rovněž rekordní osmé účasti pod pěti kruhy obsadila v dnešním závodě na 3000 metrů poslední 20. místo. Na vítěznou Nizozemku Irene Schoutenovou, jež ji připravila o olympijský rekord, ztratila přes 20 sekund.

Foto: Ashley Landis, ČTK/AP

Německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová během závodu na 3000 metrů.

Článek

„O výsledek dnes tolik nešlo. Důležité je, že jsem tady a můžu závodit," řekla Pechsteinová, která po dojetí do cíle zvedla ruce nad hlavu. „Nebyla jsem moc rychlá, přesto mám důvod k úsměvu, protože se mi splnil sen závodit na osmých hrách," dodala vlajkonoška německé výpravy na pátečním slavnostním zahájení.

Pětinásobná olympijská vítězka Pechsteinová překonala dosavadní maximum sáňkařky z Amerických Panenských ostrovů Anne Abernathyové, které bylo na OH 2002 v Salt Lake City 48 let. Zároveň se dotáhla na japonského skokana Noriakiho Kasaie, dosud jediného osminásobného účastníka zimních olympiád.

Pod pěti kruhy se berlínská rodačka poprvé představila v roce 1992 v Albertville. O účast na OH 2010 ve Vancouveru držitelka devíti olympijských medailí přišla kvůli dopingu. Ačkoli neměla nikdy pozitivní test a podvádění vždy popírala, na základě podezřelých výsledků krevních testů dostala dvouletý trest.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Washington - Boston 2:0

Pastrňák vyšel v bitvě proti Ovečkinovi naprázdno. Boston ztratil naději na první příčku
NačítámNačíst další články