Hlavní obsah

Pechsteinová na své osmé olympiádě poprvé ponese vlajku na slavnostním zahájení

Devětačtyřicetiletá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová bude při rekordní osmé účasti na olympijských hrách poprvé vlajkonoškou německé výpravy při slavnostním zahájení. V pátek přivede německý tým na plochu pekingského stadionu Ptačí hnízdo společně s bobistou Francescem Friedrichem. Vybrali je sportovci společně s fanoušky.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá rychlobruslařská legenda Claudia Pechsteinová během tréninku v Pekingu.

Článek

Pětinásobná olympijská vítězka měla blízko k roli vlajkonošky už před čtyřmi roky, ale v Pchjongčchangu nakonec dostal přednost sdruženář Eric Frenzel. S vlajkou šla Pechsteinová už v roce 1994 v Lillehammeru a v roce 2006 v Turíně, ale při zakončení her.

Podobně jako další výpravy budou mít Němci poprvé na slavnostním zahájení zimní olympiády dva vlajkonoše - muže a ženu. Obhájce dvou zlatých medailí z Pchjongčchangu Friedrich dorazí na ceremoniál, i když musí přijet z 75 km vzdáleného Jen-čchingu, kde je bobová dráha.

"Být vlajkonošem, to je ve sportu něco jako být pasován na rytíře. Je to velká čest přivést německou výpravu na stadion," uvedl Friedrich.

Americkým vlajkonošem bude John Shuster jako první curler v historii. Po jeho boku půjde rychlobruslařka Brittany Boweová, která nahradila bobistku Elanu Meyersovou Taylorovou, jež měla pozitivní test na covid-19. Shuster je na páté olympiádě a čeká ho obhajoba zlata.

Reklama

Související témata: